Uutiset-näyttösivun murupolku

”Yhdessä voimme tehdä rokotteista parempia kaikille” – #MedSafetyWeek-kampanjan teemana rokotteiden turvallisuus

1.11.2021

Fimea osallistuu kuudenteen vuosittaiseen sosiaalisessa mediassa järjestettävään #MedSafetyWeek-kampanjaan. Tänä vuonna kampanjan teemana on rokotteiden turvallisuus. Kampanjan aikana potilaita, terveydenhuoltoalan ammattilaisia sekä heidän järjestöjään kannustetaan ilmoittamaan rokotteiden uusista ja odottamattomista haittavaikutuksista.

Kansainväliseen #MedSafetyWeek-kampanjaan osallistuvat 64 eri maan kansalliset lääkevalvontaviranomaiset ja niiden sidosryhmät. Kampanjaa johtaa Maailman terveysjärjestön (WHO) kansainvälisen lääkevalvonnan yhteistyökeskus Uppsala Monitoring Centre (UMC).

Haittavaikutusilmoitukset ovat tärkeä työkalu lääketurvatoiminnassa, jonka tavoitteena on tunnistaa, arvioida ja ehkäistä haittavaikutuksia. Haittavaikutusten ilmoittaminen on vapaaehtoista, ja ilmoituksen voi tehdä terveydenhuollon ammattilainen, kuluttaja tai hänen omaisensa. Haittavaikutusilmoitukset kuvastavat ilmoittajan havaintoja ja näkemyksiä, eivätkä tarkoita sitä, että rokotteen ja havaittujen haittojen välinen mahdollinen yhteys olisi vahvistettu.

Koska ilmoitusjärjestelmän avulla pyritään havaitsemaan signaaleja eli merkkejä mahdollisista uusista haittavaikutuksista, erityisen tärkeää on ilmoittaa epäillystä haittavaikutuksesta, joka on vakava tai odottamaton, eli sitä ei mainita rokotteen pakkausselosteessa. Pakkausselosteessa kuvattuja tunnettuja haittavaikutuksia ei ole välttämätöntä ilmoittaa (esim. ohimenevä kuume, lihaskipu, nivelkipu, rokotuskohdan kipu).

Otukset istuvat puistonpenkillä rokotettuina, laastarit olkapäissä. Yksi otuksista ilmoittaa puhelimella haittavaikutuksesta.

Lue lisää:

Koronarokotteiden haittavaikutusilmoitukset

Haittavaikutusilmoitukset

Haittavaikutusilmoituksen tekeminen

Uutiset-näyttösivun linkit

Tulosta-painike