Sisältöjulkaisija

null Lääkkeiden tilaaminen verkosta lisääntynyt korona-aikana

Lääkkeiden tilaaminen verkosta lisääntynyt korona-aikana

16.2.2022

Lääkkeitä tilataan verkosta yhä useammin. Kuluttajan on tärkeätä varmistua, että asioi laillisessa apteekin verkkokaupassa. Pahimmillaan lääkkeiden verkko-ostoksilla voi vaarantaa terveytensä ja syyllistyä laittomaan lääkekauppaan.

Fimea muistuttaa, että verkossa toimii paljon laittomia verkkoapteekkeja, joissa myydään tuttujen lääkevalmisteiden nimillä lääkeväärennöksiä. Lääkeväärennös voi sisältää melkein mitä tahansa ja on aina vaarallinen ja voi pahimmillaan jopa tappaa.

Lääkkeiden hankkiminen laillisista apteekeista tai verkkoapteekeista

Paras tapa välttää lääkeväärennöksiä on hankkia lääkkeet laillisista apteekeista tai verkkoapteekeista. Kotimaisista apteekkien verkkopalveluista voi ostaa sekä itsehoito- että reseptilääkkeitä.

Reseptilääkkeitä voi ostaa ainoastaan sähköisellä lääkemääräyksellä. Lailliset apteekkien verkkopalvelut eivät myy reseptilääkkeitä ilman reseptiä. EU-alueella toimivat lailliset verkkoapteekit tunnistaa yhteisestä tunnuksesta. Fimean verkkosivuilla on lista Suomessa toimivista laillisista verkkoapteekeista.

Tarkkana verkossa!

Laittomissa verkkoapteekeissa kuluttajaa voidaan houkutella ostoksille vedoten asiakasystävällisyyteen ja ostamisen helppouteen. Laiton myyjä yrittää vakuuttaa kuluttajaa käyttämällä ilmaisuja, joita ei sallita lääkkeiden laillisessa markkinoinnissa. Myyjä voi puhua esimerkiksi merkkituotteita vastaavista valmisteista tai verrata hintoja suomalaisten apteekkien hintoihin. Laittomissa verkkoapteekeissa on yleistä houkutella kuluttajaa ostamaan reseptilääkkeitä ilman reseptiä. Verkosta ei kuitenkaan koskaan tule ostaa reseptilääkkeitä ilman reseptiä. Laitonta ja nimetöntä myyjää ei kiinnosta kuluttajan terveys, ainoastaan tämän rahat.  

Kuluttajan on tärkeä aina selvittää, kenen kanssa verkossa asioi. Laillinen verkkoapteekki kertoo sivuillaan kaikki yhteystietonsa ja yksityiskohtaiset toimitusehtonsa. Jos verkkosivuston ainoa yhteydenottotapa on palautelomake tai pelkkä sähköpostiosoite, ei lääkkeiden myyjä ole laillinen. Laiton myyjä voi hämätä kuluttajaa myös suomalaisella puhelinnumerolla, vaikka virtuaaliseen puhelinnumeroon vastataan jossain muualla kuin Suomessa.

Jos terveysongelman tai sairauden hoito edellyttää reseptilääkkeitä, tulee aina kääntyä lääkärin puoleen.

Kuluttaja toimii omalla vastuulla

Lääkkeiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen ulkopuolelta on kielletty. Kuluttaja voi syyllistyä laittomaan lääkekauppaan, jos tilatut valmisteet sisältävät Suomessa lääkkeeksi katsottavia aineita. Lääkkeitä voi kuitenkin tilata ja vastaanottaa postitse Euroopan talousalueelta tietyin ehdoin. Lääkkeiden toimitusehtoihin on tärkeä tutustua, sillä lailliset verkkoapteekit eivät välttämättä toimita lääkkeitä sijaintimaansa ulkopuolelle.

Lue lisää aiheesta

Lääkkeiden tilaaminen verkosta (fimea.fi)

Lääkeväärennökset (fimea.fi)

Luettelo laillisista verkkoapteekeista Suomessa (fimea.fi)

Lisätietoja antaa

  • Sami Paaskoski, yliproviisori, p. 029 522 3237
  • Sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi.