Takaisin edelliselle sivulle

Lääkelaitos ehdottaa rajoituksia dopingaineita sisältävien lääkkeiden henkilökohtaiseen maahantuontiin

Lääkelaitos ehdottaa rajoituksia dopingaineita sisältävien lääkkeiden henkilökohtaiseen maahantuontiin

17.4.2007

Lääkelaitos ehdottaa rajoituksia dopingaineita sisältävien lääkkeiden henkilökohtaiseen maahantuontiin

Lääkelaitos on esittänyt sosiaali- ja terveysministeriölle harkittavaksi dopingaineiksi luokiteltujen lääkevalmisteiden henkilökohtaisen maahantuonnin tiukempaa rajoittamista ja maahantuontisäädösten yhtenäistämistä huumausaineiksi luokiteltujen lääkevalmisteiden kanssa.

Lääkelaitos on viime vuosina saanut tullilta, poliisilta ja syyttäjältä useita lausuntopyyntöjä erityisesti EU-alueen ulkopuolelta tapahtuvaan dopingaineina pidettävien lääkkeiden henkilökohtaiseen maahantuontiin liittyen. Näitä rikoslaissa tarkoitettuja dopingaineita ovat synteettiset anaboliset steroidit, testosteroni, kasvuhormonit ja kemialliset aineet, jotka lisäävät edellä mainittujen hormonien tuotantoa ihmiskehossa.

Tuontiasiakirjoissa lääkevalmisteille esitetty annostus on ollut moninkertainen verrattuna asianmukaisessa lääkehoidossa käytettäviin annoksiin. Samoin samanaikaisesti tuodut lääkevalmisteet ja niiden määrät eivät ole viitanneet asianmukaiseen lääkinnälliseen käyttöön, kuten esimerkiksi ”GenSci Jintropin (somatropiini kasvuhormonivalmiste) 10 IU, 128 ampullia, Methyltestosterone 5 mg, 400 tablettia,Testosterone propionate 50 mg/ml, 80 ampullia ja Andriol Testosterone undecanoate 40 mg, 55 tablettia.” Selvitykset lääkevalmisteen hankintapaikasta tai lääkevalmisteen tarkoituksesta omaan henkilökohtaiseen lääkitykseen ovat olleet epäselviä.

Siksi on ilmeistä, että ilman säädösten tarkistamista lääkevalmisteiden henkilökohtaista maahantuontia voidaan käyttää keinona dopingaineiden laittomaan maahantuontiin ja levitykseen Suomessa.

Lääkevalmisteiden henkilökohtaisen maahantuonnin tarkoituksena on turvata yksityishenkilöiden lääkehoidon jatkuminen henkilön matkustaessa maasta toiseen. Yksityishenkilön tuodessa lääkkeitä Suomeen edellytetään, että tuotava lääkevalmiste on laillisesti hankittu ja määrätty hankintamaassa. Lääkevalmisteen maahantuovan henkilön tulee lisäksi pystyä tarvittaessa osoittamaan, että lääkevalmiste on tarkoitettu hänen omaan lääkitykseensä.

Yksityishenkilön on mahdollista tuoda maahan Euroopan talousalueelta korkeintaan yhden vuoden ja Euroopan talousalueen ulkopuolelta korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä vastaava määrä lääkkeitä. Huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä voi Euroopan talousalueelta tuoda korkeintaan 30 vuorokauden ja ulkopuolelta korkeintaan 14 vuorokauden käyttöä vastaavan määrän. 

Lue lisää:

Lääkkeiden henkilökohtainen maahantuonti

Lisätietoja:

Sami Paaskoski, yliproviisori, p. (09) 4733 4204

Eija Pelkonen, yksikön päällikkö, p. (09) 4733 4210

Jussi Holmalahti, osastopäällikkö, p. (09) 4733 4221

etunimi.sukunimi@laakelaitos.fi

 

Jaa tämä sivu