Sisältöjulkaisija

null Janssenin koronarokotteella mahdollinen yhteys hyvin harvinaiseen veren hyytymishäiriöön

Janssenin koronarokotteella mahdollinen yhteys hyvin harvinaiseen veren hyytymishäiriöön

20.4.2021

Euroopan lääkeviraston lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) on arvioinut hyvin harvinaisen veren hyytymishäiriön (verisuonitukos yhdessä alentuneen verihiutalemäärän kanssa) yhteyttä Janssenin koronarokotteeseen (COVID-19 Vaccine Janssen).

PRAC:in arviointi pohjautui kahdeksaan USA:ssa ilmoitettuun tapaukseen, joista yhdessä rokotettu henkilö menehtyi. 13.4. mennessä USA:ssa oli rokotettu yli 7 miljoonaa henkilöä Janssenin rokotteella.

Verisuonitukokset ilmenivät aivolaskimoissa, suoliston alueen laskimoissa tai valtimoissa. Tukosten yhteydessä todettiin alentuneita verihiutalemääriä ja joissakin tapauksissa myös verenvuotoja. Tapaukset ilmenivät alle 60-vuotiailla ja pääsääntöisesti naisilla kolmen viikon kuluessa rokotteen saamisesta. Hyytymishäiriölle altistavia riskitekijöitä ei arvioinnissa tunnistettu. Tapaukset olivat hyvin samankaltaisia kuin AstraZenecan Vaxzevria-rokotteella havaitut tapaukset.

PRAC:in arvion mukaan Janssenin koronarokotteen hyödyt katsotaan edelleen mahdollisia haittoja suuremmiksi.

Janssenin koronarokote ei ole toistaiseksi käytössä Suomessa.  

Lue lisää uutisista

EMAn tiedote 20.4.2021   

EMA pitää yhteyttä erittäin harvinaisen veren hyytymishäiriön ja AstraZenecan Vaxzevria-koronarokotteen välillä mahdollisena (Fimea 7.4.2021 )

Lisätietoja antaa

  • Liisa Näveri, yksikön päällikkö
  • Sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi.