Sisältöjulkaisija

null Vaxzevria (Astra Zenecan) -koronavirusrokotteelle tarkennuksia hyytymishäiriön riskistä

Vaxzevria (Astra Zenecan) -koronavirusrokotteelle tarkennuksia hyytymishäiriön riskistä

21.5.2021

Euroopan lääkevirasto on päivittänyt Astra Zenecan Vaxzevria-koronavirusrokotteen tietoja hyvin harvinaisen veren hyytymishäiriön riskistä.  

Ohjeistus terveydenhuollon ammattilaisille

Vaxzevrian valmistetietoihin on lisätty vasta-aihe Vaxzevria-rokotteen käytölle. Vaxzevriaa ei saa antaa, jos rokotettu on saanut aiemmasta Vaxzevria -rokotteesta veren hyytymishäiriön aiheuttaman veritulpan (thrombosis with thrombocytopenia syndrome, TTS).

Rokotetuilta, joilla todetaan veritulppa kolmen viikon sisällä Vaxzevria -rokotteesta, tulee tutkia veren hyytymishäiriön mahdollisuus. Rokotetuilta, joilla todetaan veren hyytymishäiriö kolmen viikon sisällä Vaxzevria -rokotteesta, tulee aktiivisesti etsiä veritulppia.

Harvinainen TTS-oireyhtymän hoito edellyttää hyytymissairauksien erityisosaamista. Terveydenhuollon ammattilaisten tueksi on HUS laatinut ohjeen. Lisäksi THL on antanut rokottajille ohjeen TTS-hyytymishäiriön ensioireiden havaitsemisesta ja hoitoon hakeutumisesta. AstraZenecan rokotuksen saaneelle jaetaan kansalaisille suunnattu ohje rokotuksen yhteydessä. 

Ohjeistus rokotetulle

Rokotettuja ohjeistetaan hakeutumaan terveydenhuoltoon, mikäli kolmen viikon sisällä rokotuksesta ilmaantuu jokin tai joitakin seuraavista oireista: voimakasta, pitkittyvää ja pahenevaa päänsärkyä tai näköhäiriöitä; uusi mustelmataipumus ilman vammaa tai lukuisia pieniä ihonalaisia verenpurkaumia; hengenahdistusta, rintakipua tai pitkittynyttä voimakasta vatsakipua.

Mahdolliset omaan rokottamiseen liittyvät huolet tai kysymykset tulee selvittää oman hoitavan tahon tai rokottavan yksikön kanssa. Haittavaikutusilmoituksen tekeminen ei korvaa hoidon tarpeen arviointia. Mahdollisiin haittavaikutusilmoituksiin tästä aiheesta toivotaan liitettävän jo ensi vaiheessa mukaan rokotteen eränumero ja sairaskertomusteksti kontaktista terveydenhuoltoon.

THL on antanut linjauksen eri koronarokotteiden käytöstä. Linjaukset koskevat mRNA- ja adenovirusvektorirokotteiden kohdentamista eri ikäryhmille sekä annosväliä ensimmäisen ja toisen rokotuskerran välillä. 

Euroopan lääkevirasto ja kansalliset lääkeviranomaiset jatkavat edelleen tehostetusti Vaxzevria-koronavirusrokotteen turvallisuusseurantaa. Tarvittaessa rokotteen valmistetietoja ja suosituksia päivitetään ja niistä tiedotetaan.

EMA:n tiedote 21.5.2021:
Vaxzevria: further advice on blood clots and low blood platelets
 

Lisätietoja antaa

  • Liisa Näveri, Lääketurvallisuusyksikön päällikkö
  • Maija Kaukonen, jaostopäällikkö, ylilääkäri
  • Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi