Sisältöjulkaisija

null Varo väärennettyjä lääkkeitä internetissä asioimalla vain laillisissa verkkoapteekeissa

Varo väärennettyjä lääkkeitä internetissä asioimalla vain laillisissa verkkoapteekeissa

24.3.2020

Euroopan lääkevirasto EMA muistuttaa, että lääkkeitä ei tule hankkia laittomista verkkoapteekeista eikä muilta laittomilta myyjiltä. Laittomat lääkkeiden verkkomyyjät ovat ryhtyneet käyttämään hyväkseen myös koronaviruspandemiaan (COVID-19) liittyvää huolestuneisuutta. Internetin laittomilla kauppapaikoilla tarjotaan lääkkeitä, joiden väitetään estävän tartuntaa tai tepsivän koronavirukseen. Nämä lääkkeet ovat mitä suurimmalla todennäköisyydellä väärennettyjä eikä niiden turvallisuudesta ja laadusta ole takeita.

Lääkeviranomainen valvoo laillisissa kanavissa myytävien lääkevalmisteiden tehoa, turvallisuutta ja laatua. Väärennetyt ja laittomasti myytävät lääkkeet ohittavat tämän valvonnan. Ne voivat sisältää tai olla sisältämättä pakkauksessa luvattua vaikuttavaa ainetta, sisältää täysin väärää ainetta tai sellaisia haitallisia aineita, joita ei käytetä laillisissa lääkkeissä. Laittomasti hankittujen lääkkeiden käyttäminen voi aiheuttaa vakavia terveyshaittoja.

Kansalliset lääkeviranomaiset rekisteröivät alueellaan toimivat lailliset verkkoapteekit ja valvovat niiden toimintaa. Laillisen verkkoapteekin tunnistat yhteisestä verkkoapteekkitunnuksesta. Tunnusta klikkaamalla varmistat kansallisen viranomaisen verkkosivulta, että verkkoapteekki on laillinen. Jos verkkoapteekkia ei löydy kansallisen viranomaisen verkkosivulta, on verkkoapteekki laiton.

verkkoapteekkitunnus

Lue lisää:

Luettelo laillisista apteekin verkkopalveluista

EMA:n tiedote 24.3.2020 (in English)
 

Lisätietoja antaa

  • Sami Paaskoski, yliproviisori, p. 029 522 3237
  • Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi