Sisältöjulkaisija

null Tähkäkimikkiä sisältävät kasvirohdosvalmisteet voivat aiheuttaa vakavia maksavaurioita

Tähkäkimikkiä sisältävät kasvirohdosvalmisteet voivat aiheuttaa vakavia maksavaurioita

18.7.2006

Tähkäkimikkiä sisältävät kasvirohdosvalmisteet voivat aiheuttaa vakavia maksavaurioita

Euroopan lääkevirasto EMEA ja sen kasvirohdosvalmistekomitea (HMPC) ovat kiinnittäneet huomiota tapausselostuksiin, jotka liittyvät vakaviin maksavaurioihin tähkäkimikki-valmisteita (Cimicifugae racemosae rhizoma,Black Cohosh, root ) käyttäneillä potilailla.

EMEAn komitea on käytettävissä olevan tiedon perusteella arvioinut, että maksatoksisuudella ja tähkäkimikin käytöllä on mahdollinen syy-seuraussuhde.

Tähkäkimikkiä sisältävät kasvirohdosvalmisteet ovat EU:ssa laajassa käytössä myös kasvirohdosten yhdistelmävalmisteissa. Myyntiluvallisilla valmisteilla on monia käyttötarkoituksia, joista yleisin on vaihdevuosiin liittyvien lievien oireiden, kuten kuumien aaltojen, hikoilun, unihäiriöiden ja hermostuneisuuden hoito.

Lääkelaitos on myöntänyt myyntiluvan yhdelle tähkäkimikkiä sisältävälle kasvirohdosvalmisteelle (Menofem).

Tähkäkimikkiä sisältäviä valmisteita voi olla myynnissä myös elintarvikkeena myytävinä ravintolisinä, joiden valvonta kuuluu elintarvikevalvontaviranomaisille (Evira).

Valmisteiden käyttäjille:

Mikäli käyttäjällä ilmenee maksavaurioiden merkkejä ja oireita (väsymys, ruokahaluttomuus, ihon ja silmien keltaisuus tai vaikeat ylävatsakivut, joihin liittyy pahoinvointia ja oksentelua sekä virtsan tummumista), tähkäkimikkiä sisältävienvalmisteiden käyttö tulee lopettaa ja ottaa yhteyttä lääkäriin välittömästi. Yleisesti kannattaa aina kertoa lääkärille kasvirohdosvalmisteiden käytöstä.

Terveydenhuollon ammattilaisille:

Tiedustelkaa potilailta tähkäkimikkiä sisältävien valmisteiden käytöstä. Raportoikaa epäillyt maksareaktiot haittavaikutusilmoituksina Lääkelaitokselle.

Lääkevalvontaviranomaiset jatkavat tähkäkimikkivalmisteiden käyttöön liittyvän turvallisuusinformaation arviointia ja tarpeen vaatiessa antavat lisäohjeita.

Lisätietoja:

Anneli Törrönen, ylilääkäri, p. (09) 4733 4322

prof. Erkki Palva, osastopäällikkö, p. (09) 4733 4288

 

 

Euroopan lääkevirasto EMEAEMEAn tiedote

EMEA Public Statement 18.7.2006