Sisältöjulkaisija

null STM päätti immunoglobuliinia sisältävien lääkkeiden velvoitevarastoinnin alituksesta

STM päätti immunoglobuliinia sisältävien lääkkeiden velvoitevarastoinnin alituksesta

4.2.2022

Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt, että tiettyjen immunoglobuliinia sisältävien lääkevalmisteiden velvoitevarastot saavat alittaa normaalin kuuden (6) kuukauden keskimääräistä kulutusta vastaavan määrän. Päätös tulee voimaan 1.2.2022. Päätös koskee valmisteiden maahantuojia ja terveydenhuollon yksiköitä.

Velvoitevarastoon kuuluvia lääkevalmisteita tulee käyttää sellaisissa tilanteissa, joissa lääkevalmisteiden hyväksyttyihin käyttöaiheisiin ei ole käytettävissä vaihtoehtoisia lääkevalmisteita tai muita hoitomuotoja.

Päätöksellä varmistetaan immunoglobuliinia sisältävien lääkevalmisteiden riittävyys haasteellisemman saatavuustilanteen aikana potilaille, jotka ensisijaisesti tarvitsevat lääkettä Suomessa. Osaan lääkevalmisteiden käyttöaiheista on mahdollista käyttää muita lääkevalmisteita ja hoitomuotoja ja hoitava lääkäri arvioi käytettävän hoitomuodon kunkin potilaan kohdalla.

Immunoglobuliini-valmisteiden tuotantoon tarvittavan veriplasman saatavuudessa on ollut laajamittaisia ongelmia viime vuosina. Lisäksi Covid-19-pandemia on entisestään vaikeuttanut veriplasman saatavuutta, samaan aikaan kun valmisteiden kulutus on kasvanut.

Lääkevalmisteiden velvoitevarastojen suuruuden tulee olla lääkkeiden velvoitevarastoinnista annetun lain mukaisia viimeistään 31.1.2023.
 

Lue lisää:

STM:n tiedote 1.2.2022

STM:n päätös 31.1.2022

Lisätietoja antaa

  • Timo Mauriala, yksikön päällikkö, p. 029 522 3214
  • Johanna Linnolahti, jaostopäällikkö, p. 029 522 3231
  • Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi