Takaisin edelliselle sivulle

Palautekeskustelu lääkelogistiikan toimivuudesta pandemiassa

Palautekeskustelu lääkelogistiikan toimivuudesta pandemiassa

22.1.2010

Palautekeskustelu lääkelogistiikan toimivuudesta pandemiassa

Lähes 30 lääkealan toimijoiden ja viranomaisten edustajaa kokoontui Fimeaan 21.1.2010 keskustelemaan kokemuksistaan H1N1-influenssapandemiasta. Keskustelutilaisuuden tarkoituksena oli kerätä palautetta lääkelogistiikan ja lähinnä viruslääkejakelun ohjauksen ja käytännön järjestelyjen toiminnasta pandemian ensimmäisessä vaiheessa.

Lääkkeiden maahantuojat, tukku- ja vähittäisjakelijat, samoin kuin paikalla olleet viranomaisedustajat sosiaali- ja terveysministeriöstä, Huoltovarmuuskeskuksesta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta, olivat yhtä mieltä apteekkien kautta tapahtuneen viruslääkejakelun onnistumisesta. Yhtä mieltä oltiin myös siitä, että yhteistyö kaikkien toimijoiden ja viranomaisten välillä sujui hyvin - yllättävistä ja nopeastikin muuttuneista tilanteista selvittiin juuri hyvällä yhteistyöllä.

Rakentavaa kritiikkiä kohdistettiin mm. viranomaisviestinnän kehittämis- ja keskittämistarpeisiin. Lääkealan toimijat kokivat eri tahoilta annettujen viranomaisohjeiden jättäneen liikaa tulkinnan varaa tilanteessa, jossa ohjeiden tulisi olla yksiselitteisiä ja helposti ymmärrettäviä. Lääkealan toimijoiden käytännön menettelyjä ja toimia koskevat ohjeet ja määräykset toivottiin keskitetysti yhdeltä valvovalta viranomaiselta, Fimealta. Ongelmalliseksi oli koettu myös se, että lääkkeiden tukku- ja vähittäisjakelijat joutuivat käytännössä omilla toimillaan rajoittamaan viruslääkkeiden käyttöä viranomaisten toiveiden mukaisesti, kun lääkkeen määräämisestä annetut ohjeet eivät olleet aina tavoittaneet lääkäreitä.

Kokemuksia ja saatua palautetta hyödynnetään lääkelogistiikkasuunnitelmien päivittämisessä ja pandemian seuraaviin aaltoihin varautumisessa.

Lisätietoja antavat:

Eija Pelkonen, johtaja, puh. (09) 4733 4210

Eeva Leinonen, yksikön päällikkö, puh. (09) 4733 4510

 

Jaa tämä sivu