Sisältöjulkaisija

null Lääkeväärennöksiin ja lääkerikoksiin tulee puuttua lainsäädännöllä

Lääkeväärennöksiin ja lääkerikoksiin tulee puuttua lainsäädännöllä

12.5.2008

Lääkeväärennöksiin ja lääkerikoksiin tulee puuttua lainsäädännöllä

Lääkeväärennöksiä koskevaa EU-lainsäädäntöä tulee tarkentaa. Tällä hetkellä yhteiseurooppalaisesta lainsäädännöstä puuttuvat lääkeväärennöksen ja lääkkeisiin liittyvän rikollisuuden määritelmät, mikä vaikeuttaa viranomaisten työtä kuluttajien suojelemiseksi lääkeväärennöksiltä.

Lääkelaitos pitää tärkeänä yhteiseurooppalaisen, lääkeväärennösten ehkäisytoimia koordinoivan elimen perustamista. On myös syytä kiinnittää huomiota sekä ammattilaisten että suuren yleisön lääkeväärennöksiä koskevan tietotason nostamiseen.

Lääkelaitos korostaa lisäksi lääkkeiden internetkaupan ja internetissä toimivien apteekkien roolin huomioimista osana lääkeväärennösten vastaista toimintaa. Suomessa suurin osa kuluttajien käyttöön kulkeutuvista lääkeväärennöksistä on hankittu internetistä.

Näkemykset sisältyvät Lääkelaitoksen Euroopan komissiolle 8.5.2008 antamaan lausuntoon. Komissio on tehnyt aloitteen lääkeväärennöksiä koskevan EU-lainsäädännön uudistamiseksi. Aloitteen tavoitteena on suojella EU-kansalaisia entistä tehokkaammin lääkeväärennösten aiheuttamilta haitoilta.

Lue lisää:

Lääkelaitoksen lausunto Euroopan komissiolle (pdf)

Euroopan komission konsultaatio

Lisätietoja:

osastopäällikkö, professori Jussi Holmalahti, p. (09) 4733 4221etunimi.sukunimi@laakelaitos.fi