Takaisin edelliselle sivulle

Lääkehoito ja raskaus -hanke tuottaa uutta tietoa lääkkeiden käytön turvallisuudesta

Lääkehoito ja raskaus -hanke tuottaa uutta tietoa lääkkeiden käytön turvallisuudesta

2.1.2009

Lääkehoito ja raskaus -hanke tuottaa uutta tietoa lääkkeiden käytön turvallisuudesta

Lääkelaitoksen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Kelan Lääkehoito ja raskaus -yhteistyöhanke selvittää reseptilääkkeiden käytön yleisyyttä raskauden ja imetyksen aikana sekä käytön vaikutuksia sikiön ja syntyneen lapsen terveyteen. Valtakunnallisiin rekistereihin perustuva hanke toteutetaan yksilöiden tietosuojaa vaarantamatta.

Hankkeessa on luotu poikkeuksellisen kattava seurantajärjestelmä, joka on merkittävä myös kansainvälisesti. Vaikka hanke tuottaa tietoa ensisijassa lääketurvallisuudesta vastaavalle Lääkelaitokselle, on tiedosta hyötyä myös raskaana oleville ja imettäville naisille sekä lääkeyrityksille ja alan tutkijoille.

Suomessa noin puolet odottavista äideistä käyttää raskauden aikana vähintään yhtä reseptilääkettä. Yleisimmin käytettyjä lääkkeitä ovat antibiootit. Raskauden aikainen lääkkeiden käyttö on pääosin turvallista ja vakavat epämuodostumat ovat olleet harvinaisia. Osa reseptilääkkeistä tiedetään selvästi haitallisiksi, mutta monien yleisestikään käytettyjen aineiden vaikutuksista ei ole saatavilla tutkittua tietoa. Joidenkin kroonisten sairauksien, kuten epilepsian ja astman, lääkehoito raskauden aikana on erityiskysymys. Lääkehoidon keskeyttäminen raskauden ajaksi voi olla äidille ja välillisesti myös sikiölle suurempi vaara kuin minkä lääkitys saattaa aiheuttaa.

Lue lisää:

Lääkehoito ja raskaus -hanke (kaavio, pdf)

Lisätietoja:Lääkelaitos

Erkki Palva, osastopäällikkö, professori, p. (09) 4733 4288

etunimi.sukunimi@laakelaitos.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Miia Artama, projektipäällikkö, p. (09) 3967 2640, 12.1.2009 alkaen 020 610 7640, gsm (040) 566 5960miia.artama@thl.fi

Jaa tämä sivu