Sisältöjulkaisija

null Lääkehoidon päivänä 21.3.2019 kysytään ”Tunnetko lääkehoitosi tavoitteet”?

Lääkehoidon päivänä 21.3.2019 kysytään ”Tunnetko lääkehoitosi tavoitteet”?

13.3.2019

Kysy, mikä on lääkehoitosi tavoite! Sinun on tärkeätä tietää jokaisesta lääkkeestäsi, mihin vaivaan ja miksi sitä käytät. Luotettava tieto on edellytys oikeille päätöksille ja turvalliselle hoidolle. Keskustele lääkityksestä hoitohenkilökunnan ja läheistesi kanssa.

Valtakunnallista Lääkehoidon päivää vietetään 21.3.2019 jo seitsemättä kertaa lääkkeiden käyttäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteisenä teemapäivänä.

Tunnista ja seuraa lääkehoitosi vaikutuksia

Saadaksesi parhaimman mahdollisen hyödyn lääkehoidostasi, selvitä käytössäsi olevista lääkkeistä, mihin tarkoitukseen sitä käytetään ja mikä on lääkehoitosi tavoite.

Selvitä, pystytkö itse havaitsemaan lääkkeen vaikutuksen ja miten nopeasti sen pitäisi alkaa. Silloin tiedät ottaa yhteyttä lääkäriin, jos lääke ei tehoaisikaan vointiisi odotetulla tavalla. Tunnista ja seuraa myös lääkehoitosi toivottuja ja ei-toivottuja vaikutuksia. Kerro lääkkeesi vaikutuksista hoitavalle lääkärille. Mikään lääkehoidon seurantaan liittyvistä aiheista ei ole vieras terveydenhuollon ammattilaiselle. Sinulla on oikeus nostaa esiin omaan lääkehoitoon liittyvät ja mieltä askarruttavat asiat.

Uutta lääkehoitoa aloitettaessa on erityisen tärkeätä selvittää, sopiiko uusi lääke käytettäväksi yhdessä muiden lääkkeidesi kanssa. Hoitavalle lääkärille tiedot käyttämistäsi itsehoitolääkkeistä, rohdoksista ja ravintolisistä ovat tärkeitä, koska ne eivät käy ilmi mistään tietojärjestelmistä. Nämä tiedot auttavat sinulle sopivan lääkkeen valinnassa.

Tee oma lääkityslista

Lääkityslista on tärkeä työkalu onnistuneeseen lääkehoitoon. Tee lääkityslista, johon kirjaat kaikki käyttämäsi reseptilääkkeet, itsehoitolääkkeet, rohdokset ja ravintolisät. Valmisteen nimen lisäksi merkitse listaan käyttämäsi annos ja valmisteen käyttötarkoitus. Selvitä ja merkitse myös lääkehoitosi tavoite, mihin vaivaan ja miksi sitä käytät.  

Lääkityslista voi olla paperilla tai sähköisesti ylläpidetty – muodolla ei ole väliä. Päivitä tiedot aina, kun lääkityksessäsi tapahtuu jokin muutos. Pyydä lääkäriäsi merkitsemään ne myös potilaskertomukseesi. Reseptilääkkeesi näet jo Kanta-palvelusta.

Pidä lääkityslista aina mukanasi. Asioidessasi apteekissa tai terveydenhuollossa listalta voidaan nähdä mahdollisia yhteisvaikutuksia ja äkillisessä sairaskohtauksessa tai tapaturman sattuessa terveydenhuoltohenkilöstö osaa hoitaa sinua asianmukaisella tavalla. Lääkityslista auttaa myös sinua tuntemaan omat lääkkeesi ja niiden käyttötarkoitukset paremmin.

Lääkehoidon päivä on vuosittainen teemapäivä

Lääkehoidon päivä on vuosittain vietettävä lääkkeiden käyttäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteinen teemapäivä, joka toteutetaan paikallisina tapahtumina eri puolilla Suomea. Tavoitteena on lisätä keskustelua lääkkeiden käyttäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten välillä. Lääkkeiden käyttäjiä kannustetaan kysymään ja keskustelemaan lääkkeistään sekä tuntemaan oma lääkehoitonsa ja sen tavoitteet.

Lue lisää:

Tunnetko lääkehoitosi tavoitteet?

Tee oma lääkityslista

Lääkehoidon päivän verkkosivut

Valtakunnallinen tapahtumakalenteri
 

#lääkehoidonpäivä

#tunnelääkkeesi

Lisätietoja antaa

  • Päivi Kiviranta, kehittämissuunnittelija, p. 029 522 3522
  • Katri Hämeen-Anttila, tutkimus- ja kehittämispäällikkö, p. 029 522 3513
  • Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi