Sisältöjulkaisija

null Koronarokote suojaa hyvin väestötasolla – lisäannoksia harkittava kuitenkin riskiryhmille

Koronarokote suojaa hyvin väestötasolla – lisäannoksia harkittava kuitenkin riskiryhmille

3.9.2021

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC:n raportin mukaan tällä hetkellä ei ole kiireellistä tarvetta antaa tehosteannoksia täyden koronarokotussarjan saaneille. Todisteet rokotteen tehokkuudesta ja suojan kestosta osoittavat, että kaikki EU:ssa hyväksytyt rokotteet suojaavat tällä hetkellä erittäin hyvin koronavirustaudin vakavia tautimuotoja vastaan väestötasolla.

Raportissa todetaan kuitenkin, että lisäannoksia olisi jo harkittava annettavaksi ihmisille, joilla on vakavasti heikentynyt immuunijärjestelmä, kuten esimerkiksi elinsiirtopotilailla. Joidenkin tutkimusten mukaan ylimääräinen rokoteannos voi parantaa immuunivastetta tällaisilla henkilöillä, joiden alkuperäinen vaste rokotukseen on ollut alhainen. Lisäannoksen antamista voitaisiin harkita myös varotoimenpiteenä ikääntyneille, pitkäaikaishoidossa oleville henkilöille.

Euroopan lääkevirasto EMA arvioi parhaillaan lisäannoksia ja tehosteannoksia koskevia tietoja yhteistyössä ECDC:n kanssa. Koronarokotteiden tehokkuustietojen ja läpimurtoinfektioiden (eli infektion puhkeaminen täydestä rokotussarjasta huolimatta) tarkkaa seurantaa on jatkettava erityisesti vakavan koronavirustaudin riskiryhmissä.

EMA ja ECDC suosittelevat jäsenvaltioita valmistautumaan mahdollisiin mukautuksiin rokotusohjelmissaan, jos koronarokotteiden tehokkuus heikkenee merkittävästi yhdessä tai useammassa väestöryhmässä.

Lue lisää

EMA:n ja ECDC:n yhteistiedote: ECDC and EMA highlight considerations for additional and booster doses of COVID-19 vaccines

ECDC:n raportti: Interim public health considerations for the provision of additional COVID-19 vaccine doses

Lisätietoja antaa

  • Marjo-Riitta Helle, yksikön päällikkö, p. 029 522 3320
  • sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi