Takaisin edelliselle sivulle

Fimea varoittaa internetin kautta hankittujen viruslääkkeiden vaaroista

Fimea varoittaa internetin kautta hankittujen viruslääkkeiden vaaroista

13.11.2009

Fimea varoittaa hankkimasta viruslääkkeitä internetistä

Influenssapandemian leviäminen on lisännyt lääkerikollisuutta ja väärennettyjen influenssalääkeiden (Tamiflu, Relenza) tarjontaa internetissä. Suomessa tulli on takavarikoinut laittomia lääkelähetyksiä.

Internetissä myytävä viruslääke on mitä todennäköisimmin lääkeväärennös, jonka vaikuttavat aineet tai muut ainesosat saattavat olla vääriä, tehottomia tai jopa vaarallisia. Tällaista lääkeväärennöstä ei voi tunnistaa lääkkeen ulkonäön tai valmisteen nimen perusteella.

Lääkkeiden tilaaminen laittomasta verkkokaupasta on paitsi riski terveydelle myös lääkkeiden laittomaan maahantuontiin liittyvä rikos. Väärennettyjen valmisteiden turvallisuutta ei takaa kukaan. Influenssatilanteessa lääkeväärennöksestä potilaalle aiheutuva riski koostuu ”lääkkeen” epämääräisestä sisällöstä aiheutuvan riskin lisäksi siitä, että oikea, asianmukainen lääkitys jää toteutumatta.

Laittomaan lääkekauppaan liittyvän riskin kantaa yksinomaan lääkkeen maahantuoja tai tilaaja.

Influenssan hoidossa käytettäviä viruslääkkeitä on saatavissa apteekeista lääkärin määräyksellä kaikille niitä tarvitseville. Viruslääkkeiden varalle hankkimiseen ei ole tarvetta eikä lääkkeiden omatoimiseen käyttöön pidä ryhtyä.Lisätietoja:

Eija Pelkonen, johtaja, p. (09) 4733 4210

Sami Paaskoski, yliproviisori, p. (09) 4733 4204etunimi.sukunimi@fimea.fi

Jaa tämä sivu