Uutiset-näyttösivun murupolku

Fimea muistuttaa terveydenhuollon ammattilaisia Vaxzevria (AstraZenecan) -koronavirusrokotteen aiheuttaman hyytymishäiriön havaitsemisesta ja hoitamisesta

7.6.2021

Vaxzevria -koronavirusrokote on aiheuttanut hyvin harvinaisena komplikaatioina hyytymishäiriön, jossa esiintyy sekä verihyytymän että verihiutaleiden vähäisyyden yhdistelmä. Tässä hyytymishäiriössä sekä laskimoiden (sinustromboosi ja suoliston alue) että valtimoiden verisuonitukokset ovat mahdollisia. Tämän hyytymishäiriön esiintyvyyden on maailmanlaajuisesti arvioitu olevan 1/50 000 rokotettua alle 50-vuotiailla henkilöillä. Hyytymishäiriö esiintyy tyypillisesti 5-30 vrk kuluessa rokotuksesta ja sen mekanismina on vasta-aineiden aiheuttama trombosytopenia.

Euroopan lääkeviraston (EMA) COVID-19 -työryhmä ohjeistaa terveydenhuollon ammattilaisia huomioimaan suositukset, jotka koskevat Vaxzevria ja COVID-19 Vaccine Janssenin rokotteiden jälkeisten hyytymishäiriöiden (Thrombosis and Thrombosytopenia Syndrome, TTS) havaitsemista ja hoitoa. Mikäli kansallisia hoito-ohjeita ei ole, EMA ohjeistaa ensisijaisesti huomioimaan International Society on Thrombosis and Haemostasis (ISTH) ohjeet. TTS -hyytymishäiriöstä on aiemmin käytetty myös nimeä Vaccine Induced Thrombotic Thrombocytopenia (VITT) ja autoimmune Heparin Induced Thrombocytopenia (aHIT). Janssenin COVID-19 rokotetta ei ole Suomessa otettu käyttöön.

Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiiri (HUS) on tehnyt Suomeen sovellettavan ohjeen TTSn havaitsemisesta ja hoitamisesta. Kyseinen ohje perustuu ISTHn suositukseen.

Sinustromboosissa oirekuvana on poikkeava, pitkäkestoinen ja paheneva päänsärky. Päänsärky voi johtua rokotteesta 1-3 vrk ajan, mutta jatkuessaan pidempään tai alkaessaan uudelleen sinustromboosia tulee epäillä. Muut laskimo- tai valtimotukosten oireet tai elinvauriot ovat mahdollisia joko yksinään tai yhdistelminä: sydän- tai aivoveritulppa, keuhkoveritulppa, alaraajan laskimo- tai valtimoveritulppa tai suoliston alueen verisuonitukokset.

TTS voidaan poissulkea, jos trombosyyttiluku on normaali ja FiDD < 1.0 mg/l, ja oire väistyy seurannassa.

Tarkemmat ohjeet TTSn oirekuvasta, diagnostiikasta, kuvantamisesta, erotusdiagnostiikasta ja hoidosta löytyvät HUSin ohjeesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohje terveydenhuollon ammattilaisille TTS-hyytymishäiriön ensioireiden havaitsemisesta ja hoitoon hakeutumisesta   

THL:n ohjeet AstraZenecan koronarokotteen saaneelle 

EMAn tiedote 7.6.2021: EMA raises awareness of clinical care recommendations to manage suspected thrombosis with thrombocytopenia syndrome
 

Lisätietoja antaa

  • Maija Kaukonen, ylilääkäri, jaostopäällikkö, p. 029 522 3308
  • Liisa Näveri, Lääketurvallisuusyksikön päällikkö, p. 029 522 3340
  • Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

Uutiset-näyttösivun linkit

Tulosta-painike