Sisältöjulkaisija

null Euroopassa jatketaan lääkkeiden väärennös- ja varkaustapauksen selvittämistä

Euroopassa jatketaan lääkkeiden väärennös- ja varkaustapauksen selvittämistä

25.4.2014

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea selvittää edelleen rinnakkaisjaeltua Herceptin-valmistetta (kuiva-aine infuusiokonsentraattia varten, 150 mg) koskevaa lääkeväärennösepäilyä.

Suomesta on löytynyt aiemmassa Fimean tiedotteessa (16.4.2014) mainitut kolme Herceptin-pakkausta, jotka sisälsivät liuosta aidon lääkkeen ollessa kuiva-ainetta. Näissä kolmessa pakkauksessa myös lääkepullojen sulkimina olevat kumitulpat oli silmin nähden lävistetty. Pakkaukset olivat vielä lääketukkukaupan varastossa, eikä niitä ollut toimitettu käyttöön. Orifarm Oy on asettanut kaikki maahantuomansa Herceptin-lääkepakkaukset jakelu- ja käyttökieltoon.

Fimea tiedotti asiasta 16.4.2014, minkä jälkeen uusia väärennösepäilyjä Suomessa ei ole tehty.

Väärennöksiksi epäillyt lääkkeet ovat tämänhetkisen tiedon perusteella Italiasta varastettuja lääkkeitä, jotka ovat päätyneet laillisille lääkemarkkinoille Euroopassa. Italian poliisiviranomaiset tutkivat varkautta. Samanaikaisesti Euroopan lääkevirasto ja kansalliset lääkevalvontaviranomaiset, myös Fimea, tekevät intensiivistä työtä varastettujen erien selvittämiseksi ja jäljittämiseksi EU-alueella. Varotoimenpiteenä Euroopassa on vedetty pois markkinoilta tähän mennessä 31 erää alun perin Italian markkinoille toimitettua Herceptin-lääkettä.

Euroopan alueella tapaus on laajentunut koskemaan lailliseen rinnakkaisjakeluun päätyneitä Alimta- ja Remicade-lääkkeitä, joita myös on varastettu Italiassa. Suomessa näitä lääkkeitä ei tällä hetkellä ole markkinoilla rinnakkaisjaeltuina. Alimtaa käytetään keuhkosyövän hoidossa ja Remicadea nivelreuman, Crohnin taudin, haavaisen koliitin, selkärankareuman, nivelpsoriaasin ja psoriaasin hoidossa.

Roche Oy:n Suomen markkinoille tuomien Herceptin-valmisteiden, Eli Lillyn tuomien Alimta-valmisteiden ja MSD Finland Oy:n tuomien Remicade-valmisteiden osalta ei tällä hetkellä ole tiedossa mitään poikkeavaa, ja valmisteita on normaalisti saatavilla potilaiden hoitamiseen.

Lue lisää:

EMAn tiedote 17.4.2014

Fimean verkkouutinen 16.4.2014

Lisätietoja:

Sami Paaskoski, yliproviisori, p. 029 522 3237

Eeva Leinonen, yksikön päällikkö, p. 029 522 3220

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi.