Sisältöjulkaisija

null Euroopan lääkevirasto tulee arvioimaan harvinaisen tulehdusoireyhtymän mahdollista yhteyttä COVID-19-rokotukseen

Euroopan lääkevirasto tulee arvioimaan harvinaisen tulehdusoireyhtymän mahdollista yhteyttä COVID-19-rokotukseen

26.8.2021

Uutista on päivitetty 30.8.2021 *

Euroopan lääkevirasto tulee arvioimaan yhteistyössä kansallisten lääkeviranomaisten kanssa, voiko harvinainen tulehdusoireyhtymä (MIS multisystem inflammatory syndrome) olla seurausta koronarokotuksesta. Euroopan lääkevirasto ja Fimea tulevat tiedottamaan arvioinnin edistymisestä.

MIS on tulehdusoireyhtymä, jota on havaittu erityisesti lapsilla ja nuorilla aikuisilla koronavirusinfektion sairastamisen jälkeen. MIS kehittyy alle 1%:lle koronavirusinfektion sairastaneista lapsista, yleensä 3-5 viikon kuluttua infektion jälkeen. Koronavirusinfektion jälkeen myös suomalaisia lapsia on ollut sairaalahoidossa MIS:n vuoksi.

Tanskassa on ilmoitettu 17-vuotiaan nuoren sairastuneen MIS-oireyhtymään koronarokotteen saamisen jälkeen. Hän oli sairaalahoidossa ja on toipunut. 

MIS -oireyhtymän kliinisenä ilmentymänä on pitkäkestoinen korkea kuume, ripuli, oksentelu vatsakipu, päänsärky, väsymys, rintakipu ja hengitysvaikeudet.

Koronarokotteen jälkeen Suomessa on raportoitu alle 18 -vuotiailla kuumetta, päänsärkyä, suurentuneita imusolmukkeita sekä erilaisia ihoreaktioita. MIS eroaa tavanomaisista koronarokotusten haittavaikutuksista siten, että potilaat ovat hyvin sairaita ja tarvitsevat aina sairaalahoitoa.

Suomessa MIS-oireyhtymää ei ole ilmoitettu rokotetuilla alle 18-vuotiailla lapsilla tai nuorilla.

Haittavaikutusilmoituksen tekeminen ei korvaa hoidon tarpeen arviointia. MIS -epäilyissä tulee hakeutua sairaanhoitoon. Mahdolliset haittavaikutusilmoitukset tästä aiheesta toivotaan ensisijaisesti terveydenhuollon ammattilaisilta sisältäen mahdollisimman kattavat tiedot, mukaan lukien asianmukainen erotusdiagostiikka.

Lue lisää:

Tanskan lääkeviraston uutinen 26.8.2021

* Uutiseen lisätty tieto siitä, että Suomessa MIS-oireyhtymää ei ole ilmoitettu rokotetuilla alle 18-vuotiailla lapsilla tai nuorilla (30.8.2021).

Lisätietoja antaa

  • Maija Kaukonen, jaostopäällikkö
  • Sähköposti muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi