Sisältöjulkaisija

null EMA suosittelee Xevudyn ja Kineretin hyväksymistä koronavirustaudin hoitoon

EMA suosittelee Xevudyn ja Kineretin hyväksymistä koronavirustaudin hoitoon

16.12.2021

Euroopan lääkeviraston EMA:n ihmislääkekomitea CHMP suosittelee Xevudyn ja Kineretin hyväksymistä koronavirustaudin hoitoon. Xevudylle myyntilupaa on hakenut Glaxo Smith Kline Trading Services Limited, joka kehitti lääkkeen yhdessä Vir Biotechnologyn kanssa. Kineretille myyntilupaa on hakenut Orphan Biovitrum AB. Lopullisen päätöksen hyväksymisestä tekee Euroopan komissio.

Xevudy on monoklonaalinen vasta-aine (vaikuttava aine sotrovimabi). Monoklonaaliset vasta-aineet ovat proteiineja, jotka on suunniteltu kiinnittymään tiettyyn kohteeseen, tässä tapauksessa SARS-CoV-2:n piikkiproteiiniin. CHMP suositteli Xevudyn hyväksymistä koronavirustaudin hoitoon aikuisilla ja nuorilla (yli 12-vuotiailla ja vähintään 40 kiloa painavilla), jotka eivät tarvitse lisähappea ja joilla on lisääntynyt riski saada vakava tautimuoto.

Kineret on immunosuppressiivinen lääke (vaikuttava aine anakinra), joka vähentää immuunijärjestelmän toimintaa. CHMP suositteli laajentamaan Kineretin käyttöaihetta kattamaan koronavirustaudin hoidon aikuispotilailla, joilla on keuhkokuume, jotka tarvitsevat lisähappea ja joilla on riski vakavaan hengitysvajaukseen. Tällä hetkellä Kineret on hyväksytty EU:ssa erilaisten tulehdustilojen hoitoon. Koronavirustautia sairastavilla lääkkeen katsotaan vähentävän tulehdusta ja siten alempien hengitysteiden vaurioita ja ehkäisevän vakavan hengitysvajauksen kehittymistä.

Lue lisää

EMA:n uutinen Xevudystä (englanniksi)

EMA:n uutinen Kineretistä (englanniksi)

Lisätietoja antaa

  • Jukka Sallinen, yksikön päällikkö, p. 029 522 3410
  • sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi