Uutiset-näyttösivun murupolku

Eläinten mikrobilääkkeiden käytöstä on raportoitu Euroopassa vuosikymmenen ajan

22.10.2020

Ensimmäisessä ESVAC-raportissa mukana oli yhdeksän maata mutta uusimmassa raportissa jo 31. Maakohtaiset erot lääkevalinnoissa ja käyttömäärissä ovat alusta asti olleet hyvin suuria, mikä on myös herättänyt paljon huomiota.  

Useassa maassa on tehty merkittäviä päätöksiä ja toimenpiteitä mikrobilääkkeiden käytön hillitsemiseksi ja onnistuttu vähentämään kulutusta huomattavasti. Toisissa maissa asiassa ei ole edistytty, vaan mikrobilääkkeitä käytetään tuotantoeläimille huolestuttavan paljon.

Mikrobilääkkeiden kokonaismyynti vähentynyt kolmanneksella viime vuosina

Tietoja tulee tarkastella ennen kaikkea trendeinä. Jotta saadaan mahdollisimman monta maata kattava ja pitkä seuranta-aika, on vertailuvuodeksi valittu 2011. Vuodesta 2011 mukana olleiden 25 maan yhteistuloksissa tuotantoeläinten määrään suhteutettu mikrobilääkkeiden kokonaismyynti on vähentynyt kolmanneksella.

Ryhmälääkityksiin käytettyjen mikrobilääkkeiden osuus kokonaismyynnistä on hieman laskenut, mutta niiden osuus koko aineistossa oli yhä 88 %. Vaikka tetrasykliinit ovat edelleen Euroopassa tuotantoeläimille eniten käytetty mikrobilääke, niiden myynti on vähentynyt lähes puolella. Ihmisten hoidossa kriittisen tärkeistä mikrobilääkkeistä erityisesti polymyksiinejä myytiin aikaisempaa vähemmän.

Tuotantoeläinten määrään suhteutettu, 31 maan eläinten mikrobilääkkeiden yhteiskulutus vuonna 2018 oli 103 mg/PCU (PCU = populaatiokorjausyksikkö). Maakohtaisen tuloksen vaihtelu oli 3-466 mg/PCU.

Suomessa kulutus pysynyt tasaisen maltillisena

Suomessa kulutus oli 19 mg/PCU, eli meillä käytetään erittäin maltillisesti mikrobilääkkeitä tuotantoeläimille. Kokonaiskulutus on pysynyt meillä varsin tasaisena viime vuosina.

Penisilliini oli edelleen käytetyin mikrobilääke, ja yli 60 % mikrobilääkkeistä annettiin tuotantoeläimille yksilölääkkeinä. Myös ihmisten lääkinnässä kriittisten lääkkeiden käyttömäärä eläimille oli meillä erittäin pieni. Kokonaiskulutuksen perusteella hoitosuosituksia noudatetaan varsin hyvin, mutta eläinlajikohtaisen käyttötiedon puuttuessa käyttöä ei pystytä arvioimaan tarkemmin.

Lue lisää raportista

EMAn uutinen 21.10.2020

ESVAC-raportti

Maakohtaiset trendit

Lisätietoja antaa

  • Katariina Kivilahti-Mäntylä, eläinlääkäri, p. 029 522 3354, Fimea
  • Sähköpostiosoite on muotoa [email protected].
  • Henriette Helin-Soilevaara, ylitarkastaja, p. 040 489 3352, Ruokavirasto
  • Liisa Kaartinen, ylitarkastaja, p. 040 554 2238, Ruokavirasto
  • Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected].

Uutiset-näyttösivun linkit

Tulosta-painike