Sisältöjulkaisija

null Echinacea-valmisteilla ei ole viranomaisen varmistamaa tehoa tai turvallisuutta covid-19-virustaudin hoidossa

Echinacea-valmisteilla ei ole viranomaisen varmistamaa tehoa tai turvallisuutta covid-19-virustaudin hoidossa

9.12.2020

Äskettäin Fimean tietoon on tullut sosiaalisessa mediassa julkaistuja viestejä Echinacea-rohdoskasveista valmistetuista tuotteista ja niiden lääkkeellisistä vaikutuksista covid-19-virustaudin hoidossa tai ennalta ehkäisyssä.

Fimea kehottaa varovaisuuteen eikä suosittele Echinacea-valmisteiden käyttöä covid-19-virustaudin hoidossa tai ennalta ehkäisyssä. Fimea ei ole hyväksynyt eikä käsittelyyn ole jätetty yhtään kasvirohdosvalmisteen myyntilupa- eikä perinteisen kasvirohdosvalmisteen rekisteröintihakemusta, joka olisi tarkoitettu covid-19-virustaudin hoitoon tai ennaltaehkäisyyn. Echinacea valmisteilla ei siis ole viranomaisen varmistamaa tehoa tai turvallisuutta covid-19-virustaudin hoidossa.

Kasvirohdosvalmiste

Lääkevalmiste (herbal medicinal product), jonka vaikuttavat aineet ovat vain kasviperäisiä aineita (herbal substance) tai kasvirohdostuotteita (herbal preparation) tai näiden yhdistelmiä.
(ajantasainen Dir. 2001/83/EY (Dir. 2004/24/EY) art. 1 kohta 30)

Perinteinen kasvirohdosvalmiste

Sellainen ihmisille tarkoitettu lääkevalmiste, jonka vaikuttavat aineet ovat kasviperäisiä aineita, kasvirohdostuotteita tai niiden yhdistelmiä. Lisäksi sen on täytettävä lääkelain 22 §:n 1 momentissa säädetyt rekisteröinnin edellytykset. Perinteinen kasvirohdosvalmiste voi sisältää myös vitamiineja tai kivennäisaineita, jos ne edistävät kasviperäisten vaikuttavien aineiden vaikutusta.
(ajantasainen Dir. 2001/83/EY (Dir. 2004/24/EY) art. 1 kohta 29; Lääkelaki 5 a §)

Lisätietoja antaa

  • Maria Paile-Hyvärinen, ylilääkäri, p. 029 522 3349
  • Sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi