Sisältöjulkaisija

null Astra Zenecan koronarokote-erällä ei selkeää yhteyttä Itävallassa ilmoitettuihin haittavaikutuksiin

Astra Zenecan koronarokote-erällä ei selkeää yhteyttä Itävallassa ilmoitettuihin haittavaikutuksiin

11.3.2021

Itävallan viranomainen keskeytti yhden COVID-19 Vaccine Astra Zenecan rokote-erän käytön sen jälkeen, kun kahdella tästä erästä rokotuksen saaneella ilmoitettiin veritulpista. Näistä toinen henkilö menehtyi, toinen on toipumassa. Maaliskuun 9. päivään mennessä samasta rokote-erästä oli ilmoitettu kaksi muutakin veritulppiin liittyvää tapausta.

Tällä hetkellä ei ole viitteitä siitä, että rokote olisi aiheuttanut nämä haitat. Sama rokote-erä, jossa on miljoona annosta, on ollut käytössä 17 EU-maassa. Kyseinen rokote-erä ei ole ollut käytössä Suomessa. Vaikka laatuun liittyvä poikkeama tässä rokote-erässä on epätodennäköistä, tämäkin asia tutkitaan.

Lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) arvioi tähän kyseiseen rokote-erään liittyviä tapauksia sekä laajemminkin veritulppiin liittyviä ilmoituksia. Tämän hetkisen tiedon mukaan veritulppatapaukset eivät ole rokotetuilla sen yleisempiä kuin rokottamattomilla. EU:ssa on ilmoitettu 22 veritulppatapausta noin kolmella miljoonalla COVID-19 Vaccine Astra Zenecan rokotteen saaneella.

EMA tiedottaa arvioinnin etenemisestä jatkossa lisää.

EMA:n tiedote 10.3.2021
 

Lisätietoja antaa

  • Maija Kaukonen, jaostopäällikkö, ylilääkäri, p. 029 522 3308
  • Liisa Näveri, yksikön päällikkö, p. 029 522 3340
  • Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi