Kipulääkkeet

Kipulääkkeet

Itsehoitolääkkeet ovat tarkoitettu vain tilapäiseen hoitoon ja lyhytaikaiseen käyttöön. Jatkuvat, pahenevat tai tiheästi toistuvat kivut kuuluvat lääkärin hoidettaviksi. Tällöin voidaan selvittää kipujen syy ja saada paras mahdollinen hoito.

Suositeltuja annoksia ei saa ylittää.

Ilman reseptiä saatavia, suun kautta otettavia tulehduskipulääkkeitä ovat asetyylisalisyylihappo, ibuprofeeni, ketoprofeeni ja naprokseeni. Myös parasetamoli tehoaa särkyyn ja kuumeeseen, mutta joissakin tilanteissa (esimerkiksi kuukautiskivut) sen vaikutus voi olla tulehduskipulääkkeitä vähäisempi.

Päällekkäistä käyttöä on vältettävä

Resepti- ja itsehoitolääkkeiden tehossa tai haitoissa ei ole oleellisia eroja. Kaikki tulehduskipulääkkeet lievittävät kipua ja alentavat kuumetta saman verran. Lääke vaikuttaa aina koko kehossa – polvikipuun otettu lääke vaikuttaa myös päänsärkyyn ja flunssan oireisiin.

Useita tulehduskipulääkkeitä tai särky- ja flunssalääkkeitä ei pitäisi käyttää samanaikaisesti. Koska kaikki tulehduskipulääkkeet vaikuttavat samalla tavalla, eri valmisteiden yhtäaikainen käyttö ei lisää tehoa, mutta haittojen mahdollisuus kasvaa.

Tulehduskipulääkkeiden aiheuttama mahan tai suoliston limakalvovaurio johtuu siitä, että lääkkeet vähentävät limakalvoa suojaavien aineiden määrää. Vakavien haittojen mahdollisuus lisääntyy, kun tulehduskipulääkkeen annos kasvaa. Siksi on tärkeää, ettei suositeltuja annoksia ylitetä eikä useita särkylääkkeitä käytetä yhtäaikaisesti.

Parasetamoli on vatsalle ystävällisin särkylääke. Parasetamolin ohjeen mukaista annosta ei koskaan saa ylittää, sillä se voi yliannoksina tai jatkuvasti pitkään käytettynä aiheuttaa vakavan maksavaurion. Tarkista annosohje aina pakkausselosteesta, ja ole erityisen tarkkana antaessasi parasetamolia lapsille.

Asetyylisalisyylihappoa (”aspiriinia”) ei suositella lapsille ensisijaiseksi kuumelääkkeeksi, koska se saattaa hyvin harvoin aiheuttaa lapsille hengenvaarallisen Reyen oireyhtymän. Reyen oireyhtymä on harvinainen ja vakava sairaus, joka vaurioittaa aivoja ja maksaa. Taudin syyksi epäillään virusinfektiota ja samanaikaista asetyylisalisyylihapon käyttöä. Sen vuoksi asetyylisalisyylihappoa ei suositella alle 12-vuotiaille lapsille.