Apteekit aihekuva

Schengen-todistus

Schengen-todistus

Schengen-sopimuksessa säädetään todistuksesta, jolla yksityishenkilön tulee osoittaa mukanaan kuljettamiensa huumaavien tai psykotrooppista ainetta sisältävien lääkkeiden tarpeellisuus matkustaessaan Schengen-alueella. Schengen-sopimuksen piiriin kuuluvat Suomen lisäksi Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Saksa, Belgia, Ranska, Alankomaat, Itävalta, Luxemburg, Espanja, Portugali, Italia, Kreikka, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Tšekki, Slovakia, Unkari, Slovenia, Malta ja Sveitsi.

Vuonna 2003 voimaan tulleen lääkelain muutoksen mukaisesti apteekit voivat antaa todistuksen, mutta vain Suomessa vakituisesti asuvalle henkilölle.

Schengen-todistus haetaan apteekista.

Todistus annetaan huumausaineeksi tai psykotrooppiseksi aineeksi luokitelluista lääkevalmisteista. Tällaisia lääkevalmisteita on esitetty Fimean vahvistaman luettelon "PKV-lääkevalmisteista sekä huumausaineita ja psykotrooppisia aineita sisältävistä lääkevalmisteista" kohdassa 2. Todistus annetaan myös huumausaineita ja psykotrooppisia aineita sisältävistä erityislupavalmisteista ja ex tempore -lääkevalmisteista. Huomattava on, että em. luettelon kohdan 1 kaikki valmisteet eivät sisällä sellaista vaikuttavaa ainetta, että ne edellyttäisivät Schengen -todistusta.

Todistusta hakiessaan henkilöllä on oltava mukanaan lääkepakkaus, lääkettä koskeva lääkemääräys ja matkustusasiakirja, tavallisesti passi tai henkilökortti. Passin numero merkitään todistukseen. Todistus voidaan antaa myös lapselle, joka on merkitty vanhempiensa passiin. Jos henkilö matkustaa Pohjoismaissa eikä hänellä ole passia, todistukseen merkitään henkilötunnus.

Apteekki tai sivuapteekki täyttää todistuksen ja allekirjoittaa sen. Todistus voidaan antaa lääkettä toimitettaessa tai jälkikäteen apteekista, jossa tarkastetaan reseptikeskuksesta lääkemääräyksen tiedot. Todistus on voimassa 30 vuorokautta matkan alkamispäivästä.

Schengen-maiden vaatimukset todistusta edellyttävistä lääkevalmisteista vaihtelevat. Parhaiten matkustaja saa tietoja kohdemaan rajoituksista kyseisen maan edustustosta tai lähetystöstä.

Korvaushoitolaitoksia pyydetään ottamaan yhteyttä Fimean huumausainevalvontaan huumausainevalvonta(at)fimea.fi Schengen-todistusten hakemiseksi.