Influenssarokotteet

Pistettävät influenssarokotteet

Suomessa käytettävät influenssarokotteet sisältävät kolmesta viruskannasta puhdistettuja rakenneosia. Influenssavirukset on viljelty hedelmöitetyissä kananmunissa, puhdistettu, pilkottu ja inaktivoitu formaldehydillä. Tarkemmat tiedot rokotteista löytyvät rokotteen pakkausselosteesta, joka löytyy mm. Fimean lääkehakupalvelusta.

Rokotteet sisältävät viruksen osia, eivät kokonaisia viruksia. Rokote ei voi aiheuttaa influenssaa. Yleisen rokotusohjelman kausi-influenssarokotteet eivät sisällä säilöntäaineita eikä immuunivasteen tehosteaineita eli adjuvantteja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) kautena 2017–2018 kaiken ikäisille kuuden kuukauden iästä alkaen jaettavat, pistettävät influenssarokotteet ovat kauppanimiltään Influvac ja Agrippal. Ikäperusteisen suosituksen ovat antaneet Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä ja THL.

Viruskannat

Maailman terveysjärjestö (WHO) määrittelee ja Euroopan lääkevirasto (EMA) hyväksyy vuosittain rokotteessa käytettävät viruskannat.

Influenssakauden 2017–2018 pistettävän Influvac- ja Agrippal-rokotteiden viruskannat ovat:

  • A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09 -kaltainen viruskanta
  • A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2) -kaltainen viruskanta
  • B/Brisbane/60/2008 -kaltainen viruskanta (Victoria-haara)

Rokotteiden viruskannoista yksi (H1N1) on vaihdettu edelliseen kauteen verrattuna. Rokote antaa suojaa myös sikainfluenssaa vastaan.

Nenäsumutteena annettava influenssarokote

Pistettävän rokotteen vaihtoehtona 24 – 35 kuukauden ikäisille lapsille on nenäsumutteena annettava Fluenz Tetra -rokote osana kansallista rokotusohjelmaa.

Fluenz Tetran viruskannat kaudella 2017–2018 ovat:

  • A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09 -kaltainen viruskanta
  • A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2) -kaltainen viruskanta
  • B/Phuket/3073/2013 -kaltainen viruskanta (Yamagata-haara)
  • B/Brisbane/60/2008 -kaltainen viruskanta (Victoria-haara)

Rokote eroaa pistettävästä influenssarokotteesta siten, että se sisältää kahta eri influenssa B -viruskantaa ja että siinä on eläviä heikennettyjä viruksia. Rokotteesta ei voi saada influenssaa. Rokotevirukset on heikennetty siten, että ne eivät pysty lisääntymään alempien hengitysteiden lämpimissä olosuhteissa. Virukset lisääntyvät ylähengitysteissä ja käynnistävät elimistön puolustusreaktion.

Rokote antaa suojaa influenssaa ja sen jälkitauteja vastaan. Se ei suojaa flunssalta eli nuhakuumeelta.

Apteekista voi ostaa lääkemääräyksellä kauppanimeltään useita erilaisia rokotteita. Kaikkien rokotteiden viruskannat vastaavat vuosittain päivitettäviä kansainvälisiä suosituksia.

Lisätietoja influenssasta, rokotuksista ja kansallisesta rokotusohjelman suosituksista löytyy THL:n verkkosivuilta. Maailmanlaajuisesta tilanteesta saa parhaiten käsityksen WHO:n verkkosivujen kautta.

Yksityishenkilöt saavat neuvoja omaan terveydentilaansa liittyviin kysymyksiin terveyskeskuksesta, neuvolasta, työterveyshuollosta tai yksityiseltä lääkäriasemalta.

Lisätietoa