Influenssarokotteet

Pistettävät influenssarokotteet

Suomessa käytettävät influenssarokotteet sisältävät neljästä viruskannasta puhdistettuja rakenneosia. Influenssavirukset on viljelty hedelmöitetyissä kananmunissa, puhdistettu, pilkottu ja inaktivoitu formaldehydillä. Tarkemmat tiedot rokotteista löytyvät rokotteen pakkausselosteesta, joka löytyy mm. Fimean lääkehakupalvelusta.

Rokotteet sisältävät viruksen osia, eivät kokonaisia viruksia. Rokote ei voi aiheuttaa influenssaa. Yleisen rokotusohjelman kausi-influenssarokotteet eivät sisällä säilöntäaineita eikä immuunivasteen tehosteaineita eli adjuvantteja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) kautena 2018–2019 kaiken ikäisille kuuden kuukauden iästä alkaen jaettava, pistettävä influenssarokote on kauppanimeltään Vaxigrip Tetra. Ikäperusteisen suosituksen ovat antaneet Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä ja THL.

Nenäsumutteena annettava influenssarokote

Pistettävän rokotteen vaihtoehtona 24 kuukauden - 6 vuoden ikäisille lapsille on nenäsumutteena annettava Fluenz Tetra -rokote osana kansallista rokotusohjelmaa.

Rokote eroaa pistettävästä influenssarokotteesta siten, että siinä on eläviä heikennettyjä viruksia. Rokotteesta ei voi saada influenssaa. Rokotevirukset on heikennetty siten, että ne eivät pysty lisääntymään alempien hengitysteiden lämpimissä olosuhteissa. Virukset lisääntyvät ylähengitysteissä ja käynnistävät elimistön puolustusreaktion. Yleisen rokotusohjelman kausi-influenssarokotteet eivät sisällä säilöntäaineita eikä immuunivasteen tehosteaineita eli adjuvantteja.

Viruskannat

Maailman terveysjärjestö (WHO) määrittelee ja Euroopan lääkevirasto (EMA) hyväksyy vuosittain rokotteessa käytettävät viruskannat.

Influenssakauden 2018–2019 pistettävän Vaxigrip Tetra -rokotteen ja ja nenäsumutteena annettavan Fluenz Tetra -rokotteen viruskannat ovat:

  • A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09 -kaltainen viruskanta
  • A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016 (H3N2) -kaltainen viruskanta
  • B/Colorado/06/2017 -kaltainen viruskanta (Victoria-haara)
  • B/Phuket/3073/2013 -kaltainen viruskanta (Yamagata-haara)

Pistettävässä rokotteessa on tällä kaudella neljä viruskantaa, kun edellisellä kaudella niitä oli kolme. Pistettävän rokotteen osalta A-viruskanta (H3N2) on vaihdettu edellisen kauden rokotteeseen verrattuna ja rokotteessa on tällä kaudella kaksi B-viruskantaa, kun edellisenä kautena oli vain yksi. Nenäsumutteena annettavan rokotteen osalta toinen A-viruskanta (H3N2) ja B-viruskanta (Victoria-haara) on vaihdettu edellisen kauden nenäsumutteena annettavaan rokotteeseen verrattuna. Rokote antaa suojaa myös sikainfluenssaa vastaan.

Rokote antaa suojaa influenssaa ja sen jälkitauteja vastaan. Se ei suojaa flunssalta eli nuhakuumeelta.

Apteekista voi ostaa lääkemääräyksellä kauppanimeltään useita erilaisia rokotteita. Kaikkien rokotteiden viruskannat vastaavat vuosittain päivitettäviä kansainvälisiä suosituksia.

Lisätietoja influenssasta, rokotuksista ja kansallisesta rokotusohjelman suosituksista löytyy THL:n verkkosivuilta. Maailmanlaajuisesta tilanteesta saa parhaiten käsityksen WHO:n verkkosivujen kautta.

Yksityishenkilöt saavat neuvoja omaan terveydentilaansa liittyviin kysymyksiin terveyskeskuksesta, neuvolasta, työterveyshuollosta tai yksityiseltä lääkäriasemalta.

Lisätietoa

  • Kallio Antero
    ylilääkäri puh. 0295223446