Innehållspublicerare

null Lääkeväärennös voi tappaa – älä hanki laittomia lääkkeitä

Lääkeväärennös voi tappaa – älä hanki laittomia lääkkeitä

15.10.2018

Verkko-ostoksilla kuluttaja voi saada aidon lääkkeen sijasta lääkeväärennöksen. Väärennöksiä voi välttää hankkimalla lääkkeet laillisesta jakelukanavasta.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kampanjoi tällä viikolla lääkkeiden turvallisen hankinnan puolesta.

Kampanjalla halutaan muistuttaa kuluttajia siitä, että verkossa toimii paljon laittomia verkkoapteekkeja, joissa voidaan myydä aitojen lääkkeiden sijaan mitä tahansa tuttujen lääkevalmisteiden nimillä. Väärennetty lääke on aina vaarallinen ja voi pahimmillaan jopa tappaa.

– Lääkeväärennökset ovat nykyisin taitavasti tehtyjä, ja niitä on melkein mahdoton tunnistaa ilman laboratoriotutkimuksia. Siksi kuluttajan tulee harkita tarkkaan, mistä lääkkeensä hankkii, kertoo Fimean yliproviisori Sami Paaskoski.

Laittomat verkkoapteekit ovat usein ammattitaitoisesti tehtyjä ja antavat luotettavan vaikutelman. Kuluttajia yritetään vakuuttaa toiminnan luotettavuudesta muun muassa logoilla, sertifikaateilla ja markkinointiväittämillä. Verkkosivuston tarkempi tarkastelu saattaa kuitenkin paljastaa toiminnan laittomuuden.

Ennen ostospäätöksen tekemistä kuluttajan on tärkeä arvioida sivuston sisältöjä ja

  • selvittää, kuka verkkoapteekkia pitää ja missä se toimii. Laillinen toimija ilmoittaa kaikki yhteystietonsa (nimi, osoite, maa, puhelinnumero ja sähköposti).
  • perehtyä valmisteiden toimitusehtoihin. Laittomissa verkkoapteekeissa ei ole kuluttajansuojaa.
  • arvioida valmisteesta kerrottuja tietoja. Laillinen verkkoapteekki ei koskaan myy reseptilääkkeitä ilman reseptiä tai laillisia alkuperäisvalmistajan lääkkeitä alennuksella.
  • seurata selaimen www-osoitteessa tapahtuvia muutoksia ja tarkistaa esimerkiksi, ohjautuuko verkkosivusto toiseen osoitteeseen tilausta tehdessä.

Paras tapa välttää lääkeväärennöksiä on hankkia lääkkeet laillisesta jakelukanavasta eli apteekeista tai laillisista apteekkien verkkokaupoista.

– EU-alueella toimivat lailliset verkkoapteekit tunnistaa yhteisestä tunnuksesta, tarkentaa Paaskoski.  – Fimean verkkosivuilla on lista Suomessa toimivista laillisista verkkoapteekeista.

Kuluttaja toimii omalla vastuulla

Fimea muistuttaa myös, että ulkomaisista verkkoapteekeista tilattaessa on huomioitava lääkkeiden maahantuontia koskevat rajoitukset.

– Lääkkeiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse EU:n ulkopuolelta on kielletty. Kuluttaja voi syyllistyä laittomaan lääkekauppaan, jos tilatut valmisteet sisältävät Suomessa lääkkeeksi katsottavia aineita, summaa Paaskoski.

Kampanjan slogan on Lääkeväärennös voi tappaa – älä hanki laittomia lääkkeitä. Kampanjajulisteessa on musta korppi, joka seisoo lääkepurkin päällä. Korppi symboloi uhkaa, joka lääkeväärennöksiin liittyy, ja lääkepurkki viittaa hautapaasiin.

Kampanja näkyy kuluvalla viikolla verkossa YouTubessa sekä pääkaupunkiseudulla metroissa ja raitiovaunuissa sekä Kuopion bussiliikenteessä. Kampanja on jatkumoa muutama viikko sitten alkaneelle viranomaisten Omalla vastuulla -yhteiskampanjalle, jossa painotettiin turvallista verkko-ostamista.

Lue lisää

www.fimea.fi/korppi

YouTube Fimea (videot)

Lääkkeiden internetkauppa

www.omallavastuulla.fi

Ytterligare information ges av

  • Sami Paaskoski, yliproviisori (tavoitettavissa 15.10., 19.10.), p. 029 552 3237, Fimea
  • Sami Paaskoski (tavoitettavissa 15.10., 19.10.) yliproviisori, p. 029 552 3237, Fimea Johanna Linnolahti, jaostopäällikkö (tavoitettavissa 16.–18.10.), p. 029 522 3231, Fimea
  • Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi.