Innehållspublicerare

null Den nationella klient- och patientsäkerhetsdagen firas 17.9.2022

Den nationella klient- och patientsäkerhetsdagen firas 17.9.2022

7.9.2022

Världshälsoorganisationen WHO har utlyst den 17 september till världsdagen för patientsäkerhet.

I Finland firas dagen som klient- och patientsäkerhetsdagen. I år är temat för dagen läkemedelssäkerhet och slogan är "medicinering i trygga händer". Temat för dagen stärker målet för patientsäkerhetsutmaningen "Medication without harm" som WHO startade år 2017. Det globala målet med utmaningen är att minska antalet allvarliga läkemedelsbiverkningar som går att förebygga med över 50 % fram till år 2022.

Ansvarig arrangör för dagen är social- och hälsovårdsministeriet och Klient- och patientsäkerhetscentret stöder dagens praktiska arrangemang.

Nationellt webbinarium 15.9. – anmälan senast 13.9.

Klient- och patientsäkerhetscentret ordnar ett webbinarium om klient- och patientsäkerhet "Medicinering i trygga händer" torsdagen den 15.9.2022 klo 12‒15.30. Evenemanget hälls på finska.

Webbinariet öppnas av social- och hälsovårdsminister Hanna Sarkkinen. Talare på webbinariet är forsknings- och utvecklingsspecialist Johanna Jyrkkä från Fimea, överläkare Heikki Virkkunen från THL, koordinator för läkemedelssäkerhet Terhi Toivo från Birkalands sjukvårdsdistrikt samt apotekare Mika Wallin från Kauhavan ykkösapteekki. Dessutom hålls ett anförande av Anna-Greta Tiira.

I webbinariets program ingår också en paneldiskussion om vikten av läkemedelsbehandlingens aktualitet. I panelen deltar patienten/klienten, avdelningsfarmaceuten, apotekets farmaceut, hemvårdens sjukskötare och patientsäkerhetsläkaren som alla för fram olika synvinklar på ämnet. Ordförande för webbinariet och ledare för paneldiskussionen är koordinator för läkemedelssäkerhet Carita Linden-Lahti från HUS.  

Programmet för webbinariet och anmälningslänken finns på centrets webbplats (på finska).

WHO Global Patient Safety Day  

WHO: Medication Without Harm (Youtube) 

Ytterligare information ges av

  • Elsi Similä, projektchef, tfn 029 522 3607
  • Johanna Jyrkkä, forsknings- och utvecklingsspecialist, tfn 029 522 3514
  • E-postadresserna har formen fornamn.efternamn@fimea.fi