Influenssa

Influenssa

Vuosittain arviolta 5–15 % väestöstä sairastuu kausi-influenssaan. Jokavuotiset influenssarokotukset ovat tehokkain tapa vähentää kausi-influenssaepidemian vaikutuksia. On kuitenkin tärkeää muistaa, että influenssarokote suojaa vain influenssavirusten aiheuttamalta taudilta, eikä sillä ei ole vaikutusta tavallista flunssaa tai nuhakuumetta aiheuttaviin viruksiin.

Suomessa influenssarokotus kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen 421/2004 mukaan yleiseen rokotusohjelmaan. Maksuton influenssarokotus annetaan ministeriön asetuksen 448/2007 mukaan vuosittain niille, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhkan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) valitsee vuosittain käytettävät rokotteet ja määrittelee rokotusten kohderyhmät Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän suositukseen perustuen.

Influenssarokotuksesta on hyötyä myös ilmaisrokotusten kohderyhmiin kuulumattomille. Rokottamiseen tarvitaan tällöin lääkärin määräyksellä apteekista lunastettu rokote. Monet työnantajat antavat henkilökunnalleen influenssarokotteen osana työterveyshuoltoa.

Syys-talvikaudella 2018-2019 kausi-influenssarokotusten kohderyhmät ovat:

  • Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö
  • Raskaana olevat naiset
  • Kaikki 65 vuotta täyttäneet
  • Kaikki 6 kuukauden - 6 vuoden ikäiset lapset
  • Sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • Vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri
  • Varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat naiset

Lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden rokotuksissa on olennaista, että heidät tunnistetaan ja että heitä pyritään aktiivisesti tavoittamaan. Näihin ryhmiin kuuluville influenssa on joko tavallista vaikeampi tai voi perustautia pahentaessaan johtaa kohtalokkaisiin seurauksiin. Maksuttoman rokotteen antamisesta voi päättää terveydenhoitaja, sairaanhoitaja tai lääkäri.