Takaisin edelliselle sivulle

Wahlroos: Jussi Huttusen ehdotukset lääkehuollon kehittämiseksi harkinnan arvoisia

Wahlroos: Jussi Huttusen ehdotukset lääkehuollon kehittämiseksi harkinnan arvoisia

2.11.2006

Wahlroos: Jussi Huttusen ehdotukset lääkehuollon kehittämiseksi harkinnan arvoisia

Lääkelaitoksen ylijohtaja, professori Hannes Wahlroos katsoo, että professori Jussi Huttusen Lääketeollisuus ry:n toimeksiannosta laaditussa ja eilen julkistetussa asiantuntijaraportissa on "harkitsemisen arvoisia ehdotuksia, kuten lääkekorvausuudistus ja lääkehallinnon tehostaminen.”

”Huttusen raportti nojaa sosiaali- ja terveysministeriön vuonna 2003 julkistamaan Lääkepolitiikka –asiakirjaan”, toteaa Wahlroos. ”Nyt ehdotuksissa mennään selkeästi konkreettisemmalle tasolle."

Raportissa esitetään 1960-luvulla rakennetun lääkekorvausjärjestelmän uudistamista, jota lääketeollisuus on jo vuosien ajan esittänyt. Esimerkkiä on haettu Ruotsin ja Tanskan järjestelmistä, joissa lääkekustannuksia tarkastellaan suhteessa terveydenhuollon kokonaismenoihin ja lääkehoidon kustannustehokkuuteen. 

”Kustannusperusteisessa järjestelmässä hintojen ja lääkkeen korvattavuutta koskevan sääntelyn tulisi olla nykyistä voimakkaampaa, esimerkiksi terapiaryhmien mukaisten viitehintojen pohjalta. Muuten on uhkana, että maksajan piikki on auki”, kommentoi Wahlroos ehdotusta.

”Lääkehallinnon tehostamiseksi professori Huttunen esittää sosiaali- ja terveysministeriön sisäisen työnjaon uudistamista”, jatkaa Wahlroos.

STM:n vuoden 2003 Lääkepolitiikassa todettiin muun muassa, että nykyisten lääkeviranomaisten tehtävät ja toiminta tulee arvioida ja tarvittaessa uudistaa työnjaot. ”Tähän tavoitteeseen Huttunen ei liiemmin puutu”, arvioi Wahlroos.

Lisätietoja:

Prof. Hannes Wahlroos, ylijohtaja, p. (09) 4733 4200    

 

Prof. Jussi Huttusen asiantuntijaraportti

”Lääkehoidon ja lääkehuollon tulevaisuuden näkymät”

Jaa tämä sivu