Takaisin edelliselle sivulle

Viruslääkkeet tehokkaaseen käyttöön

Viruslääkkeet tehokkaaseen käyttöön

6.11.2009

Viruslääkkeet tehokkaaseen käyttöön

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat 5.11.2009 tiedottaneet, että influenssaepidemian laajetessa pyritään oseltamiviiri (Tamiflu)- ja tsanamiviiri (Relenza)-viruslääkkeiden laajamittaisella käytöllä vähentämään vaikeita tautimuotoja.

Hoitava lääkäri arvioi potilaan lääkehoidon tarpeen ja vastaa lääkkeen määräämiseen liittyvien ehtojen täyttymisestä. Viruslääke tulee toimittaa apteekista aina, kun lääkäri on sen määrännyt.

Apteekit toimittavat lääkkeet potilaalle normaalien toimitusmenettelyjen mukaisesti ja apteekin farmaseuttisen henkilöstön on neuvoilla ja opastuksella pyrittävä varmistumaan siitä, että lääkkeen käyttäjä on selvillä lääkkeen oikeasta ja turvallisesta käytöstä. Viruslääkkeitä voidaan toimittaa apteekista toimitusmääräyksen mukaisesti myös kirjallisella lääketilauksella esimerkiksi terveydenhuollon toimintayksiköihin ja laiva-apteekkeihin.

Apteekin tulee paikallisen terveydenhuollon kanssa yhteistyössä varmistaa, että viruslääkkeitä on saatavilla myös päivystysaikoina. Vastaanotolta voidaan antaa potilaalle viruslääkityksen välittömän aloituksen edellyttämät lääkkeet esim. apteekin ollessa suljettuna.

Asiakaspalvelutilanteissa apteekin tulee ohjata asiakas kääntymään lääkärin puoleen influenssaoireiden sitä edellyttäessä, jotta asianmukainen lääkitys voidaan aloittaa riittävän nopeasti.

Lue lisää:

STM:n tiedote 5.11.2009: Influenssaepidemian laajentuessa viruslääkkeet tehokkaaseen käyttöön

Lisätietoja:

Eija Pelkonen, johtaja, p. (09) 4733 4210

Anne Hirvonen, yliproviisori, p (09) 4733 4473

Eeva Leinonen, yksikön päällikkö, p. (09) 4733 4510

 

Jaa tämä sivu