Takaisin edelliselle sivulle

Vältä huijaus – hanki lääkkeet laillisesta lähteestä

Vältä huijaus – hanki lääkkeet laillisesta lähteestä

23.3.2007

Vältä huijaus – hanki lääkkeet laillisesta lähteestä

Lääkelaitos on saanut yhteydenottoja, jotka liittyvät tämän vuoden alussa markkinoinnin aloittaneeseen www.net-apteekki.com -verkkosivustoon.

Verkkosivuilla yritys ilmoittaa aloittavansa ensimmäisenä suomalaisen Internet-apteekkitoiminnan ja toimittavansa reseptivapaat lääkevalmisteet suomalaisille apteekkihintoja edullisemmin.

Toimijaksi ilmoitetaan hollantilais-saksalainen apteekkari. Palvelukeskus, logistiikka ja varastopalvelut sijoittuvat verkkosivujen mukaan Viroon. Samoin varasto- ja toimitilat ovat verkkosivujen mukaan Viron lääkeviranomaisten säännöllisten tarkastusten piirissä ja lääkevalmisteiden ilmoitetaan olevan EU:n ja Lääkelaitoksen hyväksymiä.

Lääkelaitoksen näkemyksen mukaan www.net-apteekki.com on huijausyritys. Toimija ei ole ilmoittanut yhteystietojaan eikä yhteyttä toimijaan ole yrityksistä huolimatta saatu. Lääkelaitos on ollut yhteydessä myös Viron lääkevalvontaviranomaisiin, jonka mukaan kyseistä toimijaa ei tunneta Virossa. Viron lainsäädännön mukaan www.net-apteekki.com -verkkosivuilla kuvattu lääkkeiden postitse tapahtuva toimittaminen Suomeen ei ole laillista lääkkeiden vähittäisjakelua.

Vastuu laillisuuden varmistamisesta on tilaajalla

Yksityishenkilöt voivat tilata lääkevalmisteita EU-alueelta postitse Suomeen edellyttäen, että lääkkeiden toimittaja on laillinen ja lääkevalmiste kyseisen maan viranomaisen hyväksymä. Reseptilääkkeen osalta edellytetään lisäksi voimassaolevaa reseptiä. Vastuu näiden edellytysten täyttymisestä on tilaajalla. Kuluttajan kannalta lääkkeiden tilaaminen laittomasta verkkokaupasta johtaa terveydellisten riskien/turvallisuusriskien lisäksi lääkkeiden laittomaan maahantuotiin liittyvään rikokseen.

Internetissä toimii vastuullisten ja asiallisesti toimivien yritysten lisäksi myös huijareita. Huijausten tarkoituksena on houkutella kuluttajia maksamaan tavaroista ja palveluista, joita ei ole olemassa tai jotka ovat laittomia. Kohteeksi voi joutua kuka tahansa iästä tai koulutuksesta riippumatta.

Suomalaiset viranomaiset ovat perustaneet yhdessä huijausten vastaisen yhteistyöverkoston, jonka toimintaan myös Lääkelaitos osallistuu. Lisää tietoa erilaisista huijaustavoista löytyy Kuluttajaviraston oppaista ”Turvalliset sähköiset palvelut” ja ”Tietoa huijauksista ja roskapostista”.  Molemmissa on myös turvallisuusvinkkejä huijauksilta suojautumiseksi.

Lisätietoja:

Lääkkeiden maahantuonnista Lääkelaitoksen verkkosivuilta: Matkailijan lääkkeet

Lisätietoja:

Jussi Holmalahti, osastopäällikkö, professori,

p. (09) 4733 4221

Eija Pelkonen, yksikön päällikkö,

p. (09) 4733 4210

 

 

 

Jaa tämä sivu