Takaisin edelliselle sivulle

Uusin tieto Lääkelaitoksen verkkopalvelusta: lääkevaihto eriytti kulutuksen ja myynnin arvon muutokset toisistaan

Uusin tieto Lääkelaitoksen verkkopalvelusta: lääkevaihto eriytti kulutuksen ja myynnin arvon muutokset toisistaan

5.11.2003

Uusin tieto Lääkelaitoksen verkkopalvelusta: lääkevaihto eriytti kulutuksen ja myynnin arvon muutokset toisistaan

Lääkelaitos on avannut uuden maksuttoman verkkosivuilla julkaistavan lääkekulutusraportoinnin, joka päivittyy neljästi vuodessa.

- Lääkelaitos on tehostanut lääkekulutuksen raportointia. Uusittu verkkopalvelu tarjoaa Suomessa ainoan julkisen ja ajan tasalla pidettävän lääkekulutusseurannan. Uusi palvelu on avoin kaikille lääkekulutuksesta kiinnostuneille, professori Hannes Wahlroos kertoo.

Nyt julkaistusta kumulatiivisesta raportista nähdään lääkemyynnin kehitys tammikuusta syyskuun 2003 loppuun. Ajanjaksolla käynnistynyt lääkevaihto näkyy selvästi kulutuksen ja siihen käytetyn rahamäärän välisissä yhteyksissä.

- Vaikka lääkevaihdon piirissä olevien valmisteiden kulutus on edelleen kasvanut entistä vauhtiaan, myynnin arvo on selvästi kääntynyt laskuun. Aiemmissa tilastoissa havaittiin kulutuksen ja myynnin arvon seuraavan toisiaan, mutta tätä yhteyttä ei enää ole. Erityisen selvästi muutos näkyy esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeistä kolesterolia alentavan simvastatiinin ja verenpainelääke enalapriilin sekä masennuslääkkeistä sitalopraamin kohdalla, professori Erkki Palva toteaa.

Raportin tiedot perustuvat Lääkelaitoksen lääkemyyntirekisterin tietoihin eli lääketukkukauppojen myyntiin apteekeille ja sairaaloille. Myyntitiedot esitetään lääkeaineryhmittäin ja lääkeaineen tasolla nk. DDD-yksikköinä (defined daily dose)  ja euroina.

Kuluvan vuoden lääkekulutusraportissa ovat kulutusluvut ja myynnin arvo sekä niiden muutosprosentit verrattuna edellisen vuoden vastaavaan kauteen. Lisäksi neljän edellisen vuoden lääkemyynti ja -kulutus ovat omina raportteinaan. Raportit julkaistaan selailtavana html-versiona sekä tulostettavana pdf-tiedostona.  Suomen lääketilasto -kirja julkaistaan jatkossakin kerran vuodessa painettuna julkaisuna ja verkkosivuilta saatavilla olevana pdf-versiona.

Lääkekulutusraportit Lääkelaitoksen verkkosivuilla:

www.nam.fi/laakeinformaatio/laakekulutus

Lisätietoja antavat:

ylijohtaja, professori Hannes Wahlroos, puh. (09) 4733 4200

osastopäällikkö, professori Erkki Palva, puh. (09) 4733 4288

viestinta@nam.fi

tiedottaja Katja Lindgren-Äimänen, puh. (09) 4733 4209

 

Jaa tämä sivu