Sisältöjulkaisija

null Uusia varoituksia epoetiinien käytössä syöpäpotilailla

Uusia varoituksia epoetiinien käytössä syöpäpotilailla

27.6.2008

Uusia varoituksia epoetiinien käytössä syöpäpotilailla

Euroopan lääkevirasto (EMEA) suosittelee epoetiinien (yhdistelmä-DNA-menetelmällä valmistetut erytropoietiinivalmisteet) valmistetietojen päivittämistä siten, että syöpäpotilaiden anemian ensisijainen hoito olisi verensiirto.

Epoetiinejä käytetään anemian hoitoon kroonisessa munuaisten vajaatoiminnassa ja joitakin syöpälääkityksiä saavilla potilailla.

EMEAn lääkevalmistekomitea (CHMP) on arvioinut uusia tutkimustuloksia. Tulosten mukaan epoetiinejä saaneilla syöpäpotilailla oli lisääntynyt riski syövän etenemiseen ja laskimotukoksiin sekä lyhyempi kokonaiselinaika kuin niillä potilailla, jotka eivät olleet saaneet epoetiinejä. Tämän perusteella CHMP suosittelee, että niillä syöpäpotilailla, joilla on suhteellisen pitkä elinaikaennuste, käytettäisiin anemian hoitoon verensiirtoja epoetiinien sijaan. Hoidon valinnan tulee aina perustua yksilölliseen tilannearvioon.

Tämä epoetiinejä koskeva uusi tieto ei koske munuaisten vajaatoiminta potilaiden anemian hoitoa.

CHMP seuraa jatkuvasti epoetiinien turvallisuutta.  EMEAn suositukset lähetetään Euroopan komissiolle päätöksentekoa varten.

Epoetiinien turvallisuusasioista on aiemmin tiedotettu Lääkelaitoksen kotisivuilla 27.4.2007: Euroopan lääkevirasto arvioi epoetiinien turvallisuutta

Katso lisätietoja myös:

www.emea.europa.eu

Lisätietoja:

Kirsti Villikka, ylilääkäri, p. (09) 4733 4321

Tiina Karonen, ylilääkäri, p. (09) 4733 4375 

etunimi.sukunimi@laakelaitos.fi