Sisältöjulkaisija

null Uusia ohjeita kirurgeille Evicel-fibriiniliiman käytöstä

Uusia ohjeita kirurgeille Evicel-fibriiniliiman käytöstä

20.11.2012

Uusia ohjeita kirurgeille Evicel-fibriiniliiman käytöstä

Euroopan lääkevirasto (EMA) suosittelee käyttöohjeiden tarkennusta kirurgeille Evicel-fibriiniliimojen käytössä. Evicelia käytetään leikkauksissa vähentämään verenvuotoa ja tihkumista leikkauksen aikana ja sen jälkeen. Sitä tiputetaan tai sumutetaan painesäätimellä varustetulla sumutuslaitteella käyttäen joko paineilmaa tai hiilidioksidia (CO2) leikatun kudoksen pinnalle, jolloin muodostuva ohut kerros sulkee kudoksen ja pysäyttää verenvuodon.

Painesäätimellä varustettujen sumutuslaitteiden käytön yhteydessä on kuvattu kaasu- tai ilmaembolioita. EMA:n Lääkevalmistekomitea (CHMP) suosittelee erityisiä varotoimenpiteitä annosteltaessa fibriiniliimaa painesäätimellä varustetulla sumutuslaitteella.

  • Eviceliä sumutettaessa pitäisi käyttää CO2:ta paineilman sijasta, koska sen paremman veriliukoisuuden vuoksi emboliavaara on pienempi.
  • Suositeltavaa sumutuspainetta ja -etäisyyttä kudoksesta tulee noudattaa.
  • Evicel-sumutuslaitetta ei tule käyttää endoskopiatoimenpiteiden yhteydessä (laparoskopian yhteydessä voidaan edelleen käyttää).

Muiden fibriiniliimojen kuin Evicelin ja Quixilin (jälkimmäistä ei markkinoilla Suomessa) osalta selvitykset ovat kesken eikä tässä vaiheessa niiden käyttöön ole voitu ottaa kantaa. Evicelin myyntiluvanhaltija lähettää uusista ohjeista kirjeen kirurgeille lähiaikoina.

Lue lisää:

EMAn tiedote

Lisätietoja:

Janne Komi, ylilääkäri, 0295223362

Kirsti Villikka, ylilääkäri, 0295223455

Leo Niskanen, yksikön päällikkö, 029 522 3340

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi.