Sisältöjulkaisija

null Uusi Cochrane-katsaus seborrooisen dermatiitin lääkehoidosta on julkaistu

Uusi Cochrane-katsaus seborrooisen dermatiitin lääkehoidosta on julkaistu

23.5.2014

Cochrane reviews -julkaisusarjassa on julkaistu kirjallisuuskatsaus, jossa selvitettiin paikallisesti annosteltavien anti-inflammatoristen valmisteiden (steroidit, kalsineuriini-inhibiittorit ja litiumsuolat) hyötyjä ja haittoja seborrooisen dermatiitin hoidossa. Katsaus on laadittu Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean, Työterveyslaitoksen ja University of Calabar Teaching Hospitalin yhteistyönä.

Satunnaistettujen vertailevien tutkimusten tulosten perusteella paikallisesti annosteltavat anti-inflammatoriset lääkevalmisteet ovat lumehoitoa tehokkaampia seborrooisen dermatiitin hoidossa. Mietojen ja vahvojen steroidivalmisteiden välillä ei ollut havaittavissa eroja hyödyissä ja haitoissa.

Steroidivalmisteet olivat yhtä hyviä kuin atsolivalmisteet, mutta vahvaa steroidia sisältävät valmisteet olivat atsolivalmisteita tehokkaampia vähentämään punoitusta, hilseilyä ja kutitusta.

Tehossa ei ollut havaittavissa eroja kalsineuriini-inhibiittorivalmisteiden ja steroidi- tai atsolivalmisteiden välillä. Tutkimusnäytön perusteella on kuitenkin viitteitä siitä, että litiumsuolat voivat olla tehokkaampia kuin atsolivalmisteet.

Tutkimusnäyttö perustui pääosin pieniin ja lyhytkestoisiin (kesto enintään neljä viikkoa) tutkimuksiin. Näyttöä pitkäkestoisen tai toistuvan anti-inflammatorisen hoidon vaikutuksista ei ollut käytettävissä. Vain noin puolella tutkimuspotilaista oireet poistuivat täydellisesti, joten lisätutkimusta tarvitaan myös optimaalisten lääkevalmisteiden ja mahdollisten hoitokombinaatioiden tai hoito-ohjelmien tunnistamiseksi.

Lue lisää:

Topical anti-inflammatory agents for seborrhoeic dermatitis of the face or scalp

Lisätietoja:

Johanna Jyrkkä, tutkija, p. 029 522 3514

Sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi