Takaisin edelliselle sivulle

Tulehduskipulääkkeiden turvallisuus

Tulehduskipulääkkeiden turvallisuus

22.12.2004

Tulehduskipulääkkeiden turvallisuus

Useasta eri tulehduskipulääkkeestä, mm. rofekoksibista, selekoksibista ja viimeksi naprokseenista on viime päivinä esitetty tutkimustuloksia, joiden johdosta valmisteiden käyttöä on rajoitettu tai niistä on annettu uusia ohjeita sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. On oletettavaa, että keskustelu jatkossa tulee koskemaan myös muita tulehduskipulääkkeitä.

Esitetyissä tuloksissa ei ole ollut sellaisia tietoja, joiden perusteella Lääkelaitos ryhtyisi äkillisiin  toimenpiteisiin. Rofekoksibi vedettiin pois markkinoilta, mutta tämä tapahtui myyntiluvanhaltijan eli lääkeyrityksen aloitteesta.

Valmisteyhteenvetoja on tarkennettu ja tietojen kertyessä tarkennetaan edelleen varoitusten ja vasta-aiheiden osalta. Tässä yritykset ja eri maiden viranomaiset , mm. Euroopan lääkevirasto EMEA, toimivat yhteistyössä. Selekoksibista Lääkelaitos on sivuillaan tiedottanut, ks. Lääkelaitoksen tiedote 21.12.2004.  Lääkärit ovat saaneet asiasta yksityiskohtaisen kirjeen.

Naprokseenista on Yhdysvalloissa esitetty, että eräät tutkimuslöydökset voisivat viitata lisääntyneeseen sydän- ja verenkiertohäiriöiden riskiin. Tulokset ovat vielä varsin alustavia ja osin jopa ristiriitaisia. Niistä ei voida tässä vaiheessa vetää johtopäätöksiä.

Tulehduskipulääkkeitä, kuten muitakin lääkkeitä, on syytä käyttää vain niin kauan, kuin on tarpeen.  Kivun hoidossa tulee pyrkiä löytämään pienin tehokas annos ja käyttöohjeita tulee seurata. Kivun hoito on kuitenkin tärkeää, eikä nyt esitetyissä tiedoissa ole sellaista, joka vaatisi lääkityksen keskeyttämistä äkillisesti. Omasta hoidostaan huolestuneita kehotetaan kääntymään oman lääkärinsä puoleen.

Lisätietoja:

Osastopäällikkö, professori Erkki Palva, puh. (09) 4733 4288

Ylilääkäri Pirkko Paakkari, puh. (09) 4733 4292

Ylilääkäri Tapani Vuola, puh (09) 4733 4410

 

 

Jaa tämä sivu