Takaisin edelliselle sivulle

Tiedote 1/2004 Lääkkeiden käyttö lasten ja nuorten masennuksen hoidossa

Tiedote 1/2004 Lääkkeiden käyttö lasten ja nuorten masennuksen hoidossa

17.2.2004

Tiedote 1/2004 Lääkkeiden käyttö lasten ja nuorten masennuksen hoidossa

Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa käydään keskustelua masennuslääkkeiden käytöstä lasten ja nuorten masennuksen hoitamisessa. On esitetty, että uudemmat masennuslääkkeet eivät ole tehokkaita lasten tai nuorten masennuksen hoidossa ja että ne voivat lisätä joidenkin lasten tai nuorten itsemurha-ajatuksia ja –käyttäytymistä. Iso-Britanniassa masennuslääkkeiden käyttö nuorilla on melko yleistä. Iso-Britannian  lääkevalvontaviranomainen on suositellut, että näitä lääkkeitä ei tule käyttää lapsilla tai nuorilla muuten kuin erityisesti harkiten ja erikoislääkärin ohjauksessa. Koska osa masennuslääkkeiden myyntiluvista on Euroopan laajuisia, heijastunee nyt käynnissä oleva keskustelu myöhemmin Suomeenkin.

Lääkelaitos ei tässä vaiheessa katso lisärajoituksia aiheellisiksi, sillä Suomessa myynnissä olevien uudempienkaan masennuslääkkeiden käyttöaiheisiin ei kuulu masennuksen hoito lapsilla tai nuorilla, ja pääsääntöisesti valmisteyhteenvedoissa todetaan, että käytön turvallisuudesta ja tehosta lapsilla ei ole näyttöä. Masennuslääke sertraliinilla on tutkimustietoon perustuvana käyttöaiheena lasten pakko-oireinen häiriö. Fluvoksamiinin valmisteyhteenvedossa kerrotaan lyhyestä käyttökokemuksesta lapsilla pakko-oireisessa häiriössä, mutta käyttöä lasten masennukseen ei silti suositella. Lisääntyneiden itsemurha-ajatusten ja –käyttäytymisen merkitys on epäselvä, sillä tällaiset oireet ovat tyypillisiä masennuksen aikana. Lisäksi yleisesti ajatellaan, että masennustilan kohentuessa nämäkin oireet voivat olla merkki aivojen aktivoitumisesta, vaikka itse mieliala ei vielä olekaan parantunut.

Lääkäri voi harkintansa mukaan määrätä lääkkeitä potilaan tilan niin vaatiessa myös hyväksyttyjen käyttöaiheiden ulkopuolelle. Suomessakin lasten ja nuorten masennusta hoidetaan jonkin verran masennuslääkkeillä. Esimerkiksi 15-vuotiaita tai sitä nuorempia potilaita, jotka viime vuonna saivat lääkekorvauksia näistä lääkkeistä, oli noin 1800. Masennuslääkitystä ei ole syytä eikä tarvetta lopettaa lapsilta tai nuorilta äkillisesti, vaan hyödyt ja haitat on hyvä harkita yksilöllisesti.

Lisätietoja antavat:

Ylilääkäri Tapani Vuola, puh. (09) 4733 4410, tapani.vuola@nam.fi

Ylilääkäri Marja-Leena Nurminen, puh. (09) 4733 4294,

marja-leena.nurminen@nam.fi

Ylilääkäri Riitta Tokola, puh. (09) 4733 4331, riitta.tokola@nam.fi

Ylilääkäri Jyrki Vanakoski, puh. (09) 4733 4375, jyrki.vanakoski@nam.fi

 

26.4.2004 EMEA:n arvio masennuslääke paroksetiinista valmistunut

 

 

Jaa tämä sivu