Takaisin edelliselle sivulle

THL:lta toimintaohje eReseptin annosohjeen kirjoittamisesta

THL:lta toimintaohje eReseptin annosohjeen kirjoittamisesta

4.4.2012

THL:lta toimintaohje eReseptin annosohjeen kirjoittamisesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut toimintaohjeen sähköisen lääkemääräyksen annosohjeen kirjoittamisesta 29.3.2012. Ohje 1/2012 tulee voimaan heti ja on voimassa toistaiseksi.

Sähköisen lääkemääräyksen annosohjeen kirjoittamisen yhteydessä tehty rivinvaihto näkyy apteekkijärjestelmissä annosohjeessa virheellisenä merkkinä, joka vaatii aina korjauksen. Annosohjeessa rivinvaihdon jälkeinen teksti voi jäädä tulostumatta annosohjetarraan, joka kiinnitetään lääkepakkaukseen. Rivinvaihdon tilalle voi tulostua myös ylimääräisiä numeroita, jolloin potilas voi käyttää lääkettä virheellisen ohjeen mukaan ja potilasturvallisuus vaarantuu.

Toimintaohjeen mukaan eReseptiä kirjoitettaessa ei tule käyttää ”Annostus” -tietokentässä rivinvaihtoa, koska annostuksen kirjoittamisessa rivitys toteutuu automaattisesti eikä käyttäjän tarvitse siitä huolehtia. Lisäksi potilastietojärjestelmien täytyy suodattaa pois valtakunnalliseen reseptikeskukseen lähtevästä sanomasta mahdolliset rivinvaihtoon liittyvät kontrollimerkit ja muut kontrollimerkit (esimerkiksi no-break space).

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus muistuttaa apteekkeja apteekeille kuuluvasta lääkevalmisteen annosohjeen tarkistamisvelvoitteesta. Apteekkien tulee tarkistaa sähköisten lääkemääräysten toimittamisen yhteydessä tulostettavien ohjelippujen oikeellisuus erityisen huolellisesti.

Lue lisää:

THL:n ohje 1/2012: Toimintaohje sähköisen lääkemääräyksen annosohjeen kirjoittamisessa (pdf)

Lisätietoja:

Anne Hirvonen, yliproviisori, p. (09) 4733 4473

Eeva Leinonen, yksikön päällikkö p. (09) 4733 4510

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi.

Jaa tämä sivu