Takaisin edelliselle sivulle

Tamiflu-lääkkeen toimittaminen ja 10 mg/ml -oraaliliuoksen valmistaminen

Tamiflu-lääkkeen toimittaminen ja 10 mg/ml -oraaliliuoksen valmistaminen

8.9.2009

Tamiflu -lääkkeen toimittaminen ja 10 mg/ml -oraaliliuoksen valmistaminen

Influenssa A (H1N1) -viruksen aiheuttaman taudin lääkehoitoon käytetään ensisijaisesti Tamiflu 30 mg-, 45 mg- tai 75 mg -kapseleita sellaisenaan, jos ne soveltuvat potilaan hoitoon annos huomioon ottaen. Jos lääkkeen käyttäjällä on nielemisvaikeuksia, Tamiflu-kapselit voidaan avata ja sekoittaa niiden sisältö pieneen ruokamäärään.

Jos kapselit eivät sellaisenaan sovellu käytettäväksi potilaan hoidossa tai Tamiflu 30 mg tai 45 mg -kapseleita ei ole saatavilla, Tamiflu 75 mg -kapseleista voidaan valmistaa 10 mg/ml oraaliliuos alla olevien ohjeiden mukaisesti.

Valmistus kotona

Asiakas voi halutessaan valmistaa 10 mg/ml oraaliliuoksen kotona, jolloin valmistusvaiheet käydään asiakkaan kanssa apteekissa yksityiskohtaisesti läpi ja ohje annetaan myös kirjallisena. Lääkelaitos on aikaisemmin valmistellut ohjeen Tamiflu 75 mg -kapseleista tehtävän oraaliliuoksen valmistamiseksi kotona.

Valmistus apteekissa

Tamiflu 75 mg -kapseleista voidaan valmistaa 10 mg/ml oraaliliuos apteekissa. Lääkelaitos on valmistellut oraaliliuoksen valmistamiseen ohjeen, joka sisältää myös suosituksen annoksen koosta sekä annostelussa käytettävistä mittavälineistä.

Apteekissa valmistettu liuos hinnoitellaan lääketaksa-asetuksen 2 §:n (reseptitöiden hinnat) mukaisesti. Toimitus- ja valmistusmaksuna käytetään muun lääkkeen valmistamisesta ja toimittamisesta säädettyä maksua 6,73 € + alv.

Lääkeneuvonnassa huomioon otettavaa

Lääkettä toimitettaessa apteekissa asiakkaalle on annettava ohjeet lääkkeen oikeasta ja turvallisesta käytöstä. Toimitettaessa Tamiflu 75 mg -kapseleita oraaliliuoksen kotona valmistusta varten tai apteekissa valmistettua oraaliliuosta tulee lääkkeen annosteluohje kirjoittaa pakkauksen ohjelippuun millilitroina. Apteekissa on myös huolehdittava siitä, että asiakkaalla on tarvittavat mittavälineet mahdollista lääkkeen käyttövalmiiksi saattamista ja annostelua varten.

Toimitustilanteessa on syytä myös muistuttaa, että lääke on tarkoitettu vain lääkemääräyksessä mainitun potilaan hoitoon ja annoksesta ylijäävä lääke tulee hävittää asianmukaisesti.

Lue lisää:

Lääkehoito influenssapandemian aikana (mm. ohjeet liuoksen valmistamiseen kotona ja apteekissa)

Varautuminen influenssapandemiaan


Lääkehoito A(H1N1)-influenssaviruksen aiheuttaman pandemian aikanaLisätietoa:

Yliproviisori Anne Hirvonen, puh. (09) 4733 4473

Erikoistutkija Ann Marie Kaukonen, puh. (09) 4733 4472

Erikoistutkija Pia Pihlavisto, puh. (09) 4733 4305

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@laakelaitos.fi.

Jaa tämä sivu