Takaisin edelliselle sivulle

Spermapankkien talletukset turvassa

Spermapankkien talletukset turvassa

10.10.2008

Spermapankkien talletukset turvassa

Vuosi sitten voimaan tullut kudoslaki edellyttää Suomessa toimivilta sukusoluja käsitteleviltä hedelmöityshoitoklinikoilta Lääkelaitoksen toimilupaa. Lakimuutoksen jälkeen Lääkelaitos vastaanotti lähes 30 sukusoluja koskevaa kudoslaitostoimilupahakemusta. Valtaosassa hedelmöityshoitoyksiköistä käsitellään sekä sukusoluja että alkioita. Kolmannes toimijoista haki toimilupaa vain inseminaatiohoitojen vaatimaan siemennesteen käsittelyyn.

Lääkelaitos on tarkastanut kaikki hakemuksen jättäneet, sukusoluja käsittelevät toimipisteet ennen toimiluvan myöntämistä. Ennakkotarkastuksilla on selvitetty luvanhakijan käytännön valmiudet kudoslaitostoimintaan. Toimilupia hedelmöitysyksiköille on tähän mennessä myönnetty 20. Jatkossa Lääkelaitos tarkastaa kaikki toimiluvan saaneet yksiköt säännöllisesti kahden vuoden välein.

Tarkastusten yhteydessä on käynyt ilmi pula lapsettomuushoidoissa käytettävästä luovutetusta spermasta. Suomessa hedelmöityshoitolaki estää anonyymisti luovutettujen siittiöiden käytön hedelmöityshoidoissa. Luovutettujen siittiöiden käyttö edellyttää luovuttajan yksilöintitietojen rekisteröimistä luovutusrekisteriin. Luovutetusta sukusolusta tai alkiosta syntyneellä lapsella on 18 vuotta täytettyään oikeus saada tietää luovuttajan henkilöllisyys.

Suomessa toimivien yksittäisten spermapankkien siittiöt ovat toistaiseksi riittäneet vain pankkia ylläpitävän hedelmöityshoitoklinikan omiin tarpeisiin. Siittiöitä on tilattu myös ulkomaisista spermapankeista. Kotimaisten spermanluovuttajien pulaa helpottamaan hedelmöityshoitoyksiköt ovat perustamassa uusia spermapankkeja. Spermapankkien valvonnassa Lääkelaitos kiinnittää erityistä huomiota solujen hankinta- ja käsittelymenettelyihin sekä pankin tiloihin ja säilytysjärjestelmiin, jotta siittiöiden laatu ja turvallisuus voidaan varmistaa.

Lääkelaitos järjesti 8.10.2008 keskustelutilaisuuden kaikille kudoslaitostoimintaa Suomessa harjoittaville toimijoille.

Lue lisää:

Yli 40 kudoslaitosten asiantuntijaa koolla Lääkelaitoksessa

Kudoslaitosten valvonta

Lisätietoja:

Jussi Holmalahti, osastopäällikkö, professori, p. (09) 4733 4221

Eija Pelkonen, yksikön päällikkö, p. (09) 4733 4210etunimi.sukunimi@laakelaitos.fi

Jaa tämä sivu