Takaisin

Silomat ja Mixtus -yskänlääkkeet pois markkinoilta

Silomat ja Mixtus -yskänlääkkeet pois markkinoilta

31.8.2007

Silomat ja Mixtus -yskänlääkkeet pois markkinoilta

Lääkeyhtiö Boehringer Ingelheim vetää vapaaehtoisesti kaikki klobutinolia sisältävät tabletti- ja liuosmuotoiset Silomat –yskänlääkkeensä markkinoilta maailmanlaajuisesti.

Samalla Orion Pharma keskeyttää samaa vaikuttavaa ainetta sisältävän Mixtus-yskänlääkkeen myynnin Suomessa.

Boehringer Ingelheim on päätynyt poisvetoon markkinoilta hiljattain tehdyn kliinisen tutkimuksen perusteella. Terveillä aikuisilla tehdyssä tutkimuksessa ilmeni mahdollisesti haitallisia muutoksia sydänkäyrässä (EKG). Vaikka näiden uusien löydösten merkitystä ei ole täysin selvitetty, lääkeyhtiö Boehringer Ingelheim on Saksan lääkeviranomaisia konsultoituaan päättänyt vetää klobutinolia sisältävät valmisteet pois markkinoilta ja kuluttajilta maailmanlaajuisesti.

Ärsytysyskän oireiden hoitoon käytetty yskänlääke on ollut markkinoilla vuodesta 1961. Tähän mennessä on tiedossa maailmanlaajuisesti kaksi tapausta, jossa lääke mahdollisesti on aiheuttanut hengenvaarallisen rytmihäiriön. Suomessa Lääkelaitokselle ei ole ilmoitettu vakavia haittavaikutuksia itsehoitovalmisteena myydystä lääkkeestä.

Lääkelaitos odottaa lääkeyhtiöltä ja Saksan lääkeviranomaisilta tarkempia lisätietoja ja seuraa tilannetta.

Ohjeita kuluttajille

Silomat-yskänlääkkeen käyttäjille:

Boehringer Ingelheim pyytää kuluttajia lopettamaan Silomat-valmisteiden käytön ja palauttamaan lääkkeen pakkauksineen apteekkiin. Boehringer Ingelheim toimittaa apteekeille lisätietoja Silomat-valmisteiden poisvedosta tänään 31.8.2007.

Lisätietoja markkinoilta poisvedosta ja apteekkiin palautettavien Silomat-valmisteiden hyvittämisestä saa Boehringer Ingelheimin verkkosivuilta www.boehringer-ingelheim.fi ja apteekeista.

Mixtus-yskänlääkkeen käyttäjille:

Orion Pharma pyytää kuluttajia lopettamaan Mixtus-valmisteiden käytön ja palauttamaan lääkkeen pakkauksineen apteekkiin. Orion Pharma toimittaa apteekeille lisätietoja Mixtus-valmisteiden poisvedosta tänään 31.8.2007.

Lisätietoja markkinoilta poisvedosta ja apteekkiin palautettavien Mixtus-valmisteiden hyvittämisestä saa Orionin verkkosivuilta www.orion.fi ja apteekeista.

Lisätietoja myös:

Saksan lääkeviranomaisen verkkosivuilta: http://www.bfarm.de/

Lääkelaitoksessa:

Erkki Palva, osastopäällikkö, professori, p. (09) 4733 4288

Tiina Karonen, ylilääkäri, p. (09) 4733 4294

Tapani Vuola, ylilääkäri, p. (09) 4733 4410

etunimi.sukunimi@laakelaitos.fi

 

Jaa tämä sivu