Sisältöjulkaisija

null Ranitidiinivalmisteiden poisvedon vaikutukset eläinten lääkkeiden saatavuuteen

Ranitidiinivalmisteiden poisvedon vaikutukset eläinten lääkkeiden saatavuuteen

19.9.2019

Fimea uutisoi 18. syyskuuta, että ranitidiinia sisältäviä, ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä vedetään pois apteekista laatuongelmien vuoksi. Kyseessä on varotoimenpide, joka liittyy näissä valmisteissa havaittuun N-nitrosodimetyyliamiini (NDMA) epäpuhtauteen.

Suomessa ei ole eläimille hyväksyttyjä myyntiluvallisia ranitidiinivalmisteita. Eläimille käytettävät valmisteet ovat erityisluvallisia tai myyntiluvallisia ihmisille tarkoitettuja valmisteita ja niitä käytetään vähäisessä määrin seuraeläimille. Tuotantoeläimillle ranitidiinia ei käytetä. Apteekkijakelusta poisvedettyjä, Suomessa myyntiluvallisia ihmisten ranitidiinivalmisteita ei myydä tai luovuteta myöskään eläinlääkintään. Eläinlääkäreillä mahdollisesti varastossa olevia valmisteita ei kuitenkaan kerätä pois. Erityisluvalliset valmisteet pysyvät normaaliin tapaan tukkujakelussa. Euroopan lääkeviraston tiedotteen mukaan NMDA:n hyvin pieninä pitoisuuksina ei oleteta olevan ihmiselle haitallista.

Lue lisää

Ranitidiinia sisältäviä lääkkeitä vedetään pois apteekeista laatuongelmien vuoksi

Euroopan lääkeviraston on käynnistänyt ranitidiinia sisältävien, ihmisille tarkoitettujen valmisteiden turvallisuuden arvioinnin

Lisätietoja antaa

  • Kristina Lehmann, eläinlääkäri, p. 029 522 3376
  • Sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi