Takaisin edelliselle sivulle

Phosphoral oraaliliuokseen voi liittyä vakavia suolatasapainon ja munuaistoiminnan häiriöitä

Phosphoral oraaliliuokseen voi liittyä vakavia suolatasapainon ja munuaistoiminnan häiriöitä

14.8.2006

Phosphoral oraaliliuokseen voi liittyä vakavia suolatasapainon ja munuaistoiminnan häiriöitä

Suoliston puhdistamiseen käytettävän Phosphoral-oraaliliuoksen valmisteyhteenveto on päivitetty esille tulleiden haittavaikutusten, suolatasapainon sekä munuaistoiminnan häiriöiden, vuoksi. Suun kautta otettava liuos sisältää natriumfosfaattia ja sitä käytetään suoliston puhdistamiseen ennen paksusuolen tähystystä, röntgenkuvausta tai leikkausta.

Osa iäkkäillä potilailla esiintyneistä elektrolyyttihäiriöistä (suolatasapainon häiriöistä) on ollut vakavia, jopa kuolemaan johtaneita. Tämän vuoksi valmistetta tulee käyttää varoen niillä potilailla, joilla häiriöiden riski on suurentunut.

Riskiryhmään kuuluvat:

  • iäkkäät tai heikkokuntoiset potilaat,
  • potilaat, joilla on lisääntynyt munuaistoiminnan heikkenemisen riski,
  • potilaat, joilla on sydänsairaus, akuutti sydäninfarkti tai epästabiili angina pectoris (rasitusrintakipu) sekä
  • potilaat, joilla on lisääntynyt suolatasapainon häiriöiden riski (riittämätön nesteensaanti, mahalaukun retentio eli ruoan epänormaali kertyminen mahalaukkuun, paksusuolen tulehdus, verenpainetauti tai muu tila, jossa potilaan ottamat lääkkeet saattavat aiheuttaa elimistön kuivumista).

Näiden potilaiden riittävästä nesteytyksestä on huolehdittava. Lisäksi on otettava huomioon sekä lähtötason että hoidon jälkeiset elektrolyyttiarvot.

Munuaistoiminnan heikkenemiseen liittyvää nefrokalsinoosia (kalsiumsuolojen kertymistä munuaiskudokseen) on havaittu niillä potilailla, jotka käyttävät natriumfosfaatteja suoliston puhdistamiseen. Tämän seurauksena voi syntyä munuaisten vajaatoiminta. Suurin osa potilaista on ollut iäkkäitä naisia, jotka ovat käyttäneet nesteenpoistolääkkeitä tai muita nestehukkaa aiheuttavia lääkkeitä tai potilaita, jotka ovat käyttäneet munuaistoimintaa heikentäviä lääkkeitä, esim. ACE:n estäjiä, angiotensiinireseptorin salpaajia ja tulehduskipulääkkeitä.

Lääkelaitoksen haittavaikutusrekisteriin on vajaan 10 vuoden aikana saatu kaksi ilmoitusta tämäntyyppisistä haitoista Phosphoralin käytön yhteydessä. Munuaisten vajaatoiminta on diagnosoitu 73-vuotiaalla naisella, jolla oli Phosphoralin käytön lisäksi muitakin munuaistoimintaa heikentäviä riskitekijöitä. Toisessa tapauksessa 78-vuotiaalle naiselle oli kehittynyt suolatasapainon häiriö, hypokalemia. Vuonna 2005 Phosphoral-pakkauksia myytiin Suomessa noin 33 000 kappaletta (yksi pakkaus riittää yhteen hoitokertaan).

Lisätietoja

Annikka Kalliokoski, ylilääkäri, p. (09) 4733 4375

prof. Erkki Palva, osastopäällikkö, p. (09) 4733 4288

 

Jaa tämä sivu