Sisältöjulkaisija

null Nivolumabi ei-pienisoluisen keuhkosyövän hoidossa: hoito kannattaa kohdentaa ja hinnasta neuvotella

Nivolumabi ei-pienisoluisen keuhkosyövän hoidossa: hoito kannattaa kohdentaa ja hinnasta neuvotella

1.6.2016

Fimea on julkaissut arviointiraportin syöpälääke nivolumabin hoidollisista ja taloudellisista vaikutuksista ei-pienisoluisen keuhkosyövän hoidossa. Nivolumabi on PD-1-vasta-aine, joka aktivoi elimistön omaa immuunijärjestelmää. Nivolumabia voidaan käyttää myös edenneen melanooman ja munuaissyövän hoidossa.

Tutkimusten perusteella nivolumabihoito voi lisätä keuhkosyöpäpotilaiden elinaikaa keskimäärin kolme kuukautta jo käytössä oleviin hoitovaihtoehtoihin verrattuna. Ei-levyepiteeliperäisessä keuhkosyövässä hyötyä nivolumabihoidosta on havaittu pääsääntöisesti vain niillä potilailla, joiden kasvaimessa esiintyy PD-L1-reseptoreja. Puolen vuoden nivolumabihoito maksaa noin 50 000 euroa. Se on noin 31 000–49 000 euroa enemmän kuin hoitovaihtoehtojen kustannus.

Nivolumabin käyttö vaikuttaa hoidollisesti perustellulta joidenkin keuhkosyöpäpotilaiden kohdalla. Se on kuitenkin monien muiden uusien syöpälääkkeiden tapaan erittäin kallista hoitoa.  Nivolumabin käyttö voisi olla taloudellisesta näkökulmasta perusteltua, mikäli lääkkeen hinta saataisiin kansainvälisten esimerkkien mukaisesti hintaneuvottelujen avulla kohtuulliselle tasolle.

Uusien lääkkeiden käyttöön liittyvässä päätöksenteossa on tärkeää huomioida hinta ja hinnoittelu, jotta voidaan turvata alueellinen yhdenvertaisuus ja vaikuttavien uusien sairaalalääkkeiden saatavuus sellaisella hinnalla, johon meillä on Suomessa varaa.

Kommentointi

Arviointiraporttia voi kommentoida 30.6.2016 saakka. Kommentit tulee toimittaa Fimean kirjaamoon osoitteeseen kirjaamo@fimea.fi. Kommentit ovat julkisia, ja ne voidaan julkaista Fimean verkkosivuilla.

Lue lisää:

Arviointiraportti  (pdf)

Lisätietoja antaa

  • Ulla Härkönen, tutkijalääkäri, p. 029 522 3530
  • Piia Rannanheimo, lääketaloustieteilijä, p. 029 522 3517
  • Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi