Sisältöjulkaisija

null Nettilääkkeet ovat terveysriski: Internetistä tilatuista erektiolääkkeistä löytyi diklofenaakkia

Nettilääkkeet ovat terveysriski: Internetistä tilatuista erektiolääkkeistä löytyi diklofenaakkia

4.10.2012

Nettilääkkeet ovat terveysriski: Internetistä tilatuista erektiolääkkeistä löytyi diklofenaakkia

Laittomia lääkkeitä internetistä tilaavat henkilöt ottavat vakavan terveysriskin. Valmisteiden alkuperä on hämärän peitossa, eikä laadusta ole mitään takeita. Myös valmisteiden sisältö voi olla jotain muuta kuin pakkausmerkinnät tai myyjä väittävät. Tämä tuli osoitetuksi Tullilaboratorion sekä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean valvontalaboratorion tutkimuksissa.

Operaatio Pangea V paljasti takavarikoiduissa lääkkeissä yllättäviä lääkeaineyhdistelmiä

Syys–lokakuun vaihteessa toteutettiin kansainvälinen operaatio Pangea V, jonka tarkoituksena oli kitkeä laittomien lääkkeiden myyntiä internetissä. Suomessa operaatio toteutettiin tullin, poliisin ja Fimean yhteistyönä.

Tullilaboratorio ja Fimean valvontalaboratorio tekevät yhteistyötä takavarikoitujen laittomasti maahantuotujen lääkkeiden analysoinnissa. Nyt tehdyissä tutkimuksissa Tullilaboratorio löysi uuden yllättävän lääkeaineyhdistelmän takavarikoiduista erektiolääkkeistä. Useista eri valmisteista löytyi erektiolääkkeen lisäksi myös tulehduskipulääkettä, mitä ei ollut ilmoitettu pakkausmerkinnöissä.

Jatkotutkimuksissa Fimean laboratorio määritti valmisteissa olleiden vaikuttavien aineiden pitoisuudet. Tablettien sisältämät erektiolääkkeen ja tulehduskipulääkkeen määrät olivat selkeästi ihmisessä vaikuttavia ja myös mahdollisia haittavaikutuksia aiheuttavia. Tutkitut tabletit sisälsivät diklofenaakkia säännönmukaisesti 40–45 milligrammaa, mikä vastaa 42–49 milligrammaa diklofenaakin natriumsuolaa.

Diklofenaakkia käytetään erilaisten kiputilojen hoitoon. Sitä ei saa käyttää, jos henkilö on yliherkkä jollekin tulehduskipulääkkeelle. Vahingossa otettu diklofenaakki voi aiheuttaa tällaiselle henkilölle jopa hengenvaaran. Diklofenaakki ei sovellu myöskään maha- tai pohjukaissuolihaavauman sairastaneille henkilöille tai maksa-, munuais- tai sydänsairauspotilaille.

Maahan saa tuoda ainoastaan laillisia lääkevalmisteita

Laittomista lääkkeistä on aiemminkin löytynyt vääriä lääkeaineita, jotka voivat aiheuttaa vakavaa haittaa. Laittomilta internet-sivuistoilta ei pidä mahdollisista vakuutteluista huolimatta hankkia mitään lääkkeitä. Lisäksi lääkkeiden laiton tuonti maahan on rikos.

Lääkkeitä voi tuoda ainoastaan henkilökohtaiseen lääkitykseen. Lääkkeiden on oltava laillisia valmisteita ja ne on hankittava laillisesta myyntipaikasta. Lääkkeiden tuontiin liittyy määrää koskevia rajoituksia. Tuontihetkellä reseptilääkkeistä on lisäksi oltava asianmukainen lääkemääräys tai lääkärintodistus.

Viranomaisyhteistyö auttaa havaitsemaan ja tuomaan esille laittomien lääkkeiden vaaroja

Nyt tehdyt tutkimukset osoittavat myös hyvän viranomaisyhteistyön välttämättömyyden lääkkeiden laittomassa myynnissä olevien vaarojen havaitsemiseksi ja esilletuomiseksi. Tullilaboratoriolla ja Fimean laboratoriolla on tällä alueella jo vuosia jatkunut tehokkaaksi osoittautunut yhteistyö.

Ulkoisesti laadukkailta ja hyviltä näyttävät laittomista lähteistä hankitut lääkkeet voivat sisältää käytännössä mitä tahansa. Yhteistyössä tehtyjen tutkimusten valossa voidaan jälleen todeta ja varoittaa, että laittomien lääkkeiden käyttäminen voi olla vaarallista.

Lisätietoja:

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea:

Pia Pihlavisto, erikoistutkija, Fimea, p. 09 4733 4305

Annikka Kalliokoski, ylilääkäri, Fimea p. 09 4733 4531 (lääketieteelliset kysymykset)

Sami Paaskoski, yliproviisori, Fimea, p. 09 4733 4204

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi.

Tulli:

Esa Annala, tulliylitarkastaja, Tullin rikostorjunta, p. 040 332 1360

Marianne Kyber, jaostopäällikkö, Tullilaboratorio, p. 040 332 3275