Sisältöjulkaisija

null Nab-paklitakselin vaikutukset ja kustannukset haimasyövän hoidossa

Nab-paklitakselin vaikutukset ja kustannukset haimasyövän hoidossa

30.8.2016

Fimea on julkaissut arviointikoosteen nab-paklitakselin ja gemsitabiinin yhdistelmähoidosta edenneen haimasyövän hoidossa. Yhdistelmähoidon vaikutuksia gemsitabiini-monoterapiaan verrattuna on tutkittu yhdessä satunnaistetussa tutkimuksessa. Tutkimuksen perusteella yhdistelmähoitoa saaneet potilaat elävät noin kaksi kuukautta pidempään kuin gemsitabiinia saaneet potilaat. Yhdistelmähoitoon liittyy kuitenkin enemmän vakavia haittavaikutuksia. Yhdistelmähoito maksaa noin 21 000 euroa potilasta kohden.

Hoidollisesta näkökulmasta nab-paklitakselin ja gemsitabiinin yhdistelmähoito soveltuu lähinnä vain hyväkuntoisille edennyttä haimasyöpää sairastaville potilaille, jotka ovat valmiita sietämään hoidosta aiheutuvia haittoja. Tutkimustulosten sovellettavuus käytännön hoitoon on joiltakin osin kyseenalainen, sillä tutkimuspotilaat ovat selkeästi parempikuntoisia ja nuorempia kuin käytännössä Suomessa hoidettavat potilaat.

Kustannusten näkökulmasta nab-paklitakselin ja gemsitabiinin yhdistelmähoidon käyttö voi olla perusteltua, mikäli sen hinnasta myönnetään merkittävä alennus. Yhdistelmähoidon käyttöä on suositeltu ehdollisena hinnanalennukselle myös muissa maissa, esimerkiksi Ruotsissa.

Kommentointi

Arviointiraporttia voi kommentoida 20.9.2016 saakka. Kommentit tulee toimittaa Fimean kirjaamoon osoitteeseen kirjaamo@fimea.fi. Kommentit ovat julkisia, ja ne voidaan julkaista Fimean verkkosivuilla.

Lue lisää

Arviointikooste (pdf)

Lisätietoja antaa

  • Ulla Härkönen, tutkijalääkäri, p. 029 522 3530
  • Tuomas Oravilahti, lääketaloustieteilijä, p. 029 522 3521
  • Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi.