Takaisin edelliselle sivulle

Muovijalkineiden käyttö sairaaloissa

Muovijalkineiden käyttö sairaaloissa

6.7.2007

Muovijalkineiden käyttö sairaaloissa

Muovijalkineiden (esim. CROCS™) käyttö sairaaloissa on ollut julkisuudessa esillä. Perusteena on ollut ko. kenkien käyttäjästä mahdollisesti purkautuneen staattisen sähkön aiheuttamat toimintahäiriöt herkissä sairaalalaitteissa.

Staattista sähköä muodostuu helposti esim. keinokuituisia vaatteita käytettäessä. Normaalitilanteessa se pääsee purkautumaan maahan jalkojen kautta. Mikäli näin ei pääse käymään, purkautuminen saattaa tapahtua esim. käsikosketuksen välityksellä.

Staattiset kipinät saattavat aiheuttaa häiriöitä elektronisissa sairaalalaitteissa. Lääkelaitoksen tiedossa ei ole, että Suomessa olisi tapahtunut muovikenkien käyttöön liittyviä vaaratilanteita.

Jalkojen kautta tapahtuva staattisen sähkön purkautumistodennäköisyys riippuu jalkineiden eristävyydestä. Eristäviä kenkiä käytettäessä purkautumisriski muita kanavia pitkin on hieman suurempi. Asia koskee kaikkia muovikenkiä, joten ei ole perusteltua syytä olettaa, että CROCS™-jalkineet muodostaisivat erityisen riskin.

Mahdollisuus on syytä tiedostaa, mutta muovijalkineiden käytön kieltoon sairaaloissa ja muissa terveydenhuollon yksiköissä Lääkelaitos ei näe aihetta.

 

Lisätietoja antavat tarvittaessa:

Kimmo Linnavuori, ylilääkäri p. (09) 47334 264

Hannu Seitsonen, yli-insinööri p. (09) 47334 249

etunimi.sukunimi@laakelaitos.fi

 

Jaa tämä sivu