Takaisin edelliselle sivulle

Mikrobilääkkeiden käyttö eläimille on lisääntynyt

Mikrobilääkkeiden käyttö eläimille on lisääntynyt

30.6.2008

Mikrobilääkkeiden käyttö eläimille on lisääntynyt

Eläimille käytettyjen mikrobilääkkeiden kulutus[1] kasvoi vuonna 2007. Viime vuonna mikrobilääkkeitä käytettiin lähes 15 000 kiloa vaikuttavan aineen määrässä mitattuna. Eläinten mikrobilääkkeiden kulutus on kasvanut Suomessa vuodesta 2003 lähtien yli 12 %. Eniten on lisääntynyt injektiona annettavan penisilliinin käyttö, noin 1 500 kg (25 %) vuoden 2003 kulutukseen verrattuna.

Injektiona annettava penisilliini on edelleen ylivoimaisesti käytetyin mikrobilääke. Penisilliini on erityisen tärkeä naudan lääkinnässä. Suun kautta annettavista valmisteista käytetyimpiä ovat vastaavasti sulfonamidit. Sulfonamideja käytetään varsinkin tuotantoeläinten ryhmälääkinnässäMikrobilääkkeiden hallittuun käyttöön tulee kiinnittää erityistä huomiota, sillä antibioottien ja muiden mikrobilääkkeiden käyttö voi tehdä bakteerit vastustuskykyisiksi niille. Tällä on merkitystä niin kansanterveydelle kuin eläinten hoidon teholle. Lääkelaitos seuraa eläimille käytettyjen mikrobilääkkeiden kulutusta lääketukkujen antamien tietojen perusteella.

Lue lisää:

Eläinlääkkeiden kulutus

Lisätietoja:

Katariina Kivilahti-Mäntylä, eläinlääkäri, p. (09) 4733 4285

etunimi.sukunimi@laakelaitos.fi


[1]  Sisältää lääketukkukauppojen Lääkelaitokselle ilmoittaman eläimille hyväksyttyjen myynti- ja erityisluvallisten mikrobilääkkeiden kulutuksen, sekä Eviran tiedot kalojen lääkerehujen tuonnista. Ei sisällä ihmisille hyväksyttyjen, mutta eläimille määrättyjen tai käytettyjen mikrobilääkkeiden kulutusta.

Jaa tämä sivu