Takaisin edelliselle sivulle

Metadonin maahantuontiin uusia rajoituksia

Metadonin maahantuontiin uusia rajoituksia

10.9.2001

Metadonin maahantuontiin uusia rajoituksia

Metadonia sisältävien lääkevalmisteiden maahantuontia henkilökohtaiseen käyttöön rajoitetaan. Lääkelaitos on antanut 10.9.2001 määräyksen, jolla tarkennetaan maahantuonnissa sallittua määrää.

Metadoni on opioideihin kuuluva voimakas kipulääke, jota käytetään vaikeiden kipujen hoitoon sekä opioidiriippuvaisten henkilöiden vieroitus- ja korvaushoitoon.

Tarkennettujen määräysten mukaan maahan saa edelleen tuoda 14 vuorokauden käyttöä vastaavan määrän, mutta suurimmaksi sallituksi vuorokausiannokseksi rajoitetaan 40 milligrammaa. Määrä on metadonivalmisteille Suomessa kivun hoitoon yleisesti hyväksytyn vuorokausiannoksen suuruinen. Matkustajan kerralla mukanaan maahantuoman metadonin suurin sallittu annos on 560 mg. Metadonia sisältävää lääkevalmistetta voi tuoda toistamiseen maahan, kun edellisestä maahantuonnista on kulunut vähintään aikaisemmin maahantuodun lääkemäärän käyttöä vastaava aika. Maahantuojalla on aina oltava metadonia sisältävän lääkkeen lääkemääräys eli resepti mukanaan.

Metadonin maahantuonnista on tullut kesän 2001 aikana uusi ongelma huumausaineiden väärinkäyttäjien keskuudessa. Voimassaolevien määräysten mukaan maahan on voinut tuoda 14 vuorokaudeksi määrätyt lääkkeet ilman rajoitusta vuorokausiannoksen määrässä, mikä on johtanut suurten metadonimäärien maahantuontiin.

Määräyksen tarkoituksena on estää metadonin leviäminen katukauppaan, sillä muiden opioidien tapaan metadoni voi aiheuttaa kuolemaan johtavan hengityslaman.

Lisätietoja antavat tarvittaessa:

Hanna-Maija Koponen-Piironen
, yliproviisori, puh. (09) 4733 4218, hanna-maija.koponen@nam.fi.

Eija Pelkonen, yksikön päällikkö, puh. (09) 4733 4210, eija.pelkonen@nam.fi

Tiedottaja Katja Lindgren-Äimänen,

puh. (09) 4733 4209, faksi (09) 4733 4360, katja.lindgren-aimanen@nam.fi

Määräys 2/2001 metadonia sisältävien lääkevalmisteiden maahantuonnista henkilökohtaiseen käyttöön

Jaa tämä sivu