Takaisin edelliselle sivulle

Mahdollinen katkos Caelyx-valmisteen (doksorubisiini hydrokloridi) saatavuudessa

Mahdollinen katkos Caelyx-valmisteen (doksorubisiini hydrokloridi) saatavuudessa

9.8.2011

Mahdollinen katkos Caelyx-valmisteen (doksorubisiini hydrokloridi) saatavuudessa

Caelyx-valmisteen saatavuudessa voi olla katkoksia useiden EU-maiden alueella elokuusta 2011 lähtien. Katkokset johtuvat tuotantokapasiteetin ongelmista. Euroopan lääkevirasto suosittelee, että saatavuusongelman aikana etusijalle asetetaan ne potilaat, joita jo hoidetaan Caelyx-valmisteella, sen sijaan että aloitettaisiin uusia hoitoja. Potilaita tulisi informoida siitä, että Caelyx-valmisteen saatavuuskatkokset eivät johdu valmisteen turvallisuuteen tai laatuun liittyvistä ongelmista. Lääkkeet, jotka sisältävät ei-liposomaalisia tai ei-pegyloituja doksorubisiinin muotoja, eivät ole bioekvivalentteja Caelyx-valmisteen kanssa ja niitä tulisi käyttää vaihtoehtoisena hoitona vain, jos niiden hyödyt ja riskit on potilaskohtaisesti arvioitu. Muita kuin antrasykliinien ryhmään kuuluvia syöpälääkkeitä voidaan myös harkita vaihtoehtoisena hoitona.

Euroopan lääkevirasto työskentelee yhdessä Caelyx-valmisteen myyntiluvan haltijan, Janssen-Cilaqin, kanssa varmistaakseen, että valmisteen saatavuusongelmat korjaantuvat mahdollisimman nopeasti. Myyntiluvan haltija lähettää myös kirjeen terveydenhuollon ammattilaisille informoidakseen heitä valmisteen saatavuudesta sekä antaakseen tarkempia ohjeita tilanteen hoitamiseksi.

Caelyx-valmiste on syövän hoitoon käytettävä lääke, jonka vaikuttava aine on doksorubisiini hydrokloridi. Se on saatavilla infuusiokonsentraattina. Caelyx-valmistetta käytetään metastasoituneen rintasyövän, edenneen munasarjasyövän, AIDSiin liittyvän Kaposin sarkooman ja multippeli myelooman hoitoon. Vaikuttava aine, doksorubisiin hydrokloridi, on ollut saatavilla 1960-luvulta lähtien. Caelyx-valmisteessa doksorubisiini on pegyloituna liposomaalisena muotona, joka hidastaa sen hajoamista.

Lue lisää:

Euroopan lääkevirasto EMA:n dokumentti

Lisätietoja:

Hanna Leskinen, yksikön päällikkö, p. (09) 4733 4293

Sami Paaskoski, yliproviisori, p. (09) 4733 4204

Jaa tämä sivu