Takaisin edelliselle sivulle

Lasten yskänlääkkeiden turvallisuus

Lasten yskänlääkkeiden turvallisuus

24.6.2008

Lasten yskänlääkkeiden turvallisuus

Julkisuudessa on esitetty näkemyksiä yskänlääkkeiden tehottomuudesta ja mahdollisesta vaarallisuudesta lapsille. Lääkelaitoksen tietoon ei kuitenkaan ole tullut sellaisia uusia tutkimustuloksia tai haittavaikutusilmoituksia, joiden perusteella yskänlääkkeet pitäisi poistaa markkinoilta Suomessa.

Yskänlääkkeiden turvallisuutta seurataan säännöllisillä turvallisuuskatsauksilla. Lisäksi Euroopan lääkevirasto (EMEA) käsittelee parhaillaan lasten yskänlääkkeiden turvallisuutta tavoitteenaan muodostaa asiaan EU:n yhteinen kanta. Lääkelaitos tulee ottamaan huomioon mahdolliset uudet suositukset.

Yskänlääkkeiden tehosta, varsinkaan lasten lääkityksessä, ei ole nykyiset vaatimukset täyttävää näyttöä. Nykyisin markkinoilla olevat yskänlääkkeet ovat saaneet myyntiluvan 1980-luvulla tai aikaisemmin, jolloin lääkkeiden myyntilupien vaatimukset eivät olleet yhtä tiukat kuin nykyään. Toistaiseksi tehdyt kliiniset lääketutkimukset ovat olleet liian pieniä, jotta yskänlääkkeiden tehosta tai tehottomuudesta voitaisiin tehdä varmoja johtopäätöksiä.

Yskänlääkkeiden koostumusta on vuosien kuluessa parannettu. Myös yskänlääkkeiden käyttö on vähentynyt tasaisesti, samoin markkinoilla olevien valmisteiden määrä. Turhaa yskänlääkkeiden käyttöä on joka tapauksessa syytä välttää. Lääkelaitos korostaa lääkkeiden valmisteyhteenvedossa ja pakkausselosteessa mainittujen ohjeiden tarkkaa noudattamista.

Lisätietoja:

Pekka Kurki, osastopäällikkö, professori, p. (09) 4733 4225

Veijo Saano, ylilääkäri, p. 050 511 4047

Kirsti Villikka, ylilääkäri, p. (09) 4733 4321

etunimi.sukunimi@laakelaitos.fi

Jaa tämä sivu